Life Fehér Patrik 2023. 04. 28.

Zsúfolásig megtelik idén is a Mount Everest

Csúcsforgalomra kell számítani a világ legmagasabb hegyén, ugyanis rekordszámú mászási engedélyt adtak ki a hatóságok.

463 hegymászási engedélyt adtak ki a nepáli hatóságok a Mount Everest megmászására az ő oldalukról erre a tavaszra – számolt be a CNN. A 8849 méter magas Csomolungma Kína és Nepál határán fekszik, a legtöbben a déli, nepáli oldalról próbálják meghódítani a Föld legmagasabb pontját.

Ez a szám, vagyis a 463 engedély rekordnak számít. A próbálkozók 65 országból érkeznek, 367 férfi és 96 nő szeretne a világ tetején állni, többségükben amerikaiak és kínaiak. A csúcshódításra egyébként a tavaszi időszak a legalkalmasabb, de vannak, akik a jóval zordabb őszi hónapokban indulnak el a hegyre.

A Mount Everest megmászása komoly szervezést igényel: több hétre előre kell gondolkodni, ugyanis a program az 5200 méteres magasságban található alaptáborban kezdődik, melynek eléréséig is közel két hetet kell mászni. Itt a hegymászók további két hetet töltenek el, hogy szervezetük megszokja az oxigénhiányos levegőt, illetve várnak a legkedvezőbb időjárási körülményekre a csúcshódításhoz, mely szintén napokat vehet igénybe.

A Mount Everest alaptábora a nepáli oldalon

A Mount Everest alaptábora a nepáli oldalon

A hegymászók, amellett, hogy nyilván szeretnének feljutni a Mount Everestre, nem feltétlen örülnek, hogy ilyen sok embernek engedélyezik a mászást. Már a múltban is voltak olyan esetek, amikor szabályos dugók alakultak ki a hegyen, ugyanis a legtöbben májusra időzítik a csúcshódítást, egyszerre pedig több százan nem férnek el a nehezen járható terepen – főleg, ha hozzávesszük, hogy a 463 hegymászóhoz kb. további 1500 serpa is csatlakozik.

A nepáli kormány erre válaszul úgy határozott, hogy több útvonalat is megpróbálnak kiépíteni, köteleket rakatnak le bizonyos helyekre. Ez persze nem veszélytelen: a hónap elején három serpa hunyt el a munkálatok közben, miután a lezúduló hó betemette őket.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images