Life Kovács Miklós 2023. 05. 07.

Ha saját jelszavunkat találjuk ezen a listán, akkor cseréljük le mihamarabb

Hiába az erős jelszavakat kényszerítő szabályok, az emberek szokásain nehéz változtatni, még mindig nagyon egyszerű karaktersorokat adunk meg világszerte.

Ma már mindennek van világnapja, így a jelszavaknak is, ráadásul épp ma. Ebből a nagyszerű alkalomból a témában igencsak jártas NordPass kiadott egy jelentést, amely az Egyesült Államokban és 29 másik országban leggyakrabban használt jelszavak listájával bizonyítja, hogy van értelmük a felhasználókat erős jelszavak használatára kényszerítő szabályoknak. Mert maguktól a legtöbben könnyen feltörhető, egyszerű karaktersort adnak meg.

A tanulmány azt is megállapította, hogy e jelszavak 83%-a “kevesebb mint egy másodperc alatt” feltörhető. Az adatokat a NordPass független kutatókkal együttműködésben állította össze, egy 3 TB-os adatbázisból – írja a BGR.

Sok különféle bonyolult jelszót megjegyezni lehetetlen, de szerencsére erre is vannak megoldások, jelszókezelő alkalmazások

Sok különféle bonyolult jelszót megjegyezni lehetetlen, de szerencsére erre is vannak megoldások, jelszókezelő alkalmazások

A vállalat kutatása hazánkra is kiterjedt, az eredmény pedig lehangoló. Nálunk még mindig a rendkívül könnyű „123456” a legnépszerűbb jelszó, amit még szoftver nélkül is gyerekjáték feltörni. A hazai top 10-es listán sok hasonló találat akad, de vannak érdekességek is, mint például a “Joci1”, ami a hatodik helyet csípte meg: 

A top 10-es lista (a top 200 ide kattintva érhető el):

  1. 123456 – 10 218-an használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  2. 12345 – 2714-en használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  3. Kinder123 – 2689-en használják, két perc feltörni;
  4. 1234 – 2323-an használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  5. telefon – 2311-en használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  6. Joci1 – 2005-en használják, 10 másodperc feltörni;
  7. qwertz – 1814-en használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  8. mandula – 1759-en használják, 17 perc feltörni;
  9. qqqqq – 1670-en használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni;
  10. 123 – 1468-an használják, kevesebb mint egy másodperc feltörni.

A jelszavak megalkotásakor az emberek hajlamosak kulturális élményekből, életmódbeli trendekből vagy a közelmúlt eseményeiből inspirálódni, legyen szó akár sportról vagy divatról, de az évszámok, nevek előfordulása is gyakori. Ezekkel csak növeljük a feltörés esélyét, és ha több rendszeren ugyanaz a a jelszavunk, akkor egy adatszivárgás esetén ezekhez egyszerre férnek hozzá a rosszindulatú hekkerek. 

Ezért a legjobb megoldás a kétlépcsős azonosítás, ahol lehet, kapcsoljuk be, és a telefonra, e-mail-címre érkező azonosító kódokkal növeljük a digitális életterünk biztonságát.

Forrás: hvg.hu