Nincs utazás lokális ízek nélkül, és ha új vidékeket fedezünk fel, igyekszünk a legjobb éttermeket kipróbálni. Ebben segítenek minket a netes értékelések, a profik által összeállított listák vagy a jó öreg Michelin-csillagok.
Természetesen a pizzákat is több helyen rangsorolják, van olyan oldal, ahol egy évig csak azon dolgoznak, hogy Európában tesztelve, értékelve, egyik nagyvárosból a másikba utazva végül felállítsanak egy listát, amin az ötven legjobb pizzaétterem szerepel.
Ez az oldal az olaszok által készített 50 Top Pizza, ahol nemzetközi csapattal, ezer kóstoló értékelését felhasználva döntöttek a sorrendről. Eredményeiket nézve meglepő lehet, hogy a lista első helyére egy spanyol pizzéria került.
Nekik a Barcelonában található Sartoria Panatieri volt a legjobb egész Európában, a második helyre a koppenhágai Bæst került, harmadik pedig az 50 Kalò lett, ami szegről-végről olasz pizzéria, hiszen az azonos nevű nápolyi étterem egyik kihelyezett alegységéről van szó.
A spanyol győztest Rafa Panatieri és Jorge Sastre vezeti. Panatieri Braziliában nőtt fel, olasz felmenőkkel rendelkezik, és eredetileg állatorvosnak tanult, majd mégis séfként épített karriert Dél-Amerikában, Olaszországban, és Spanyolországban. Dolgozott Michelin-csillagos étteremben is, mielőtt saját pizzériáját megnyitotta, ami az eredmény szerint igen jól sikerült.
Nincs az első háromban olasz hely? Hogyan lehetséges ez? A nagyvonalú olaszok egy érdekes húzással biztosították a pártatlanságot: kizárták saját magukat a versenyből. Az olasz pizzériáknak külön listát állítottak fel, nyilván unalmas lenne saját vállukat veregetni állandó jelleggel.
Ha már vállveregetés, egy budapesti pizzériának is kijár a dicséret! Az Akácfa utcában található Belli di Mamma is ott van az 50-es lista középmezőnyében, egészen pontosan a 26. helyen. Az értékelés mellé írt leírás szerint “Tipikus olasz kifejezés adja a pizzéria nevét, amely a “Dolce Vita” elegáns képeivel idézi fel az olaszok leggondtalanabb pillanatait. A pizza modern nápolyi stílusban készül, a tészta csipetnyi teljes kiőrlésű lisztet is tartalmaz.
Ajánlott a pizzéria névadó pizzája, amely pestóval, grillezett garnélarákkal és articsókával készül, de a sajtos pizza is kiváló. A klasszikus Margherita és a Marinara is említésre méltó. A kiszolgálás kiváló, a személyzet rendkívül pontos. A pizzák mellé pedig kitűnő borokat kortyolhatunk.”