Life Kovács Miklós 2023. 05. 08.

Budapesti pizza is ott van Európa legjobbjai között

Ma már nem kell Nápolyba repülni egy igazi, hamisítatlan olasz pizzáért, sőt! A szakértők szerint Európa legjobb pizzája nem is Olaszországban készül.

Nincs utazás lokális ízek nélkül, és ha új vidékeket fedezünk fel, igyekszünk a legjobb éttermeket kipróbálni. Ebben segítenek minket a netes értékelések, a profik által összeállított listák vagy a jó öreg Michelin-csillagok. 

Természetesen a pizzákat is több helyen rangsorolják, van olyan oldal, ahol egy évig csak azon dolgoznak, hogy Európában tesztelve, értékelve, egyik nagyvárosból a másikba utazva végül felállítsanak egy listát, amin az ötven legjobb pizzaétterem szerepel. 

Ez az oldal az olaszok által készített 50 Top Pizza, ahol nemzetközi csapattal, ezer kóstoló értékelését felhasználva döntöttek a sorrendről. Eredményeiket nézve meglepő lehet, hogy a lista első helyére egy spanyol pizzéria került. 

Nekik a Barcelonában található Sartoria Panatieri volt a legjobb egész Európában, a második helyre a koppenhágai Bæst került, harmadik pedig az 50 Kalò lett, ami szegről-végről olasz pizzéria, hiszen az azonos nevű nápolyi étterem egyik kihelyezett alegységéről van szó. 

Spanyol győztes, jó magyar szereplés

A spanyol győztest Rafa Panatieri és  Jorge Sastre vezeti. Panatieri Braziliában nőtt fel, olasz felmenőkkel rendelkezik, és eredetileg állatorvosnak tanult, majd mégis séfként épített karriert Dél-Amerikában, Olaszországban, és Spanyolországban. Dolgozott Michelin-csillagos étteremben is, mielőtt saját pizzériáját megnyitotta, ami az eredmény szerint igen jól sikerült.

Budapesti hely is ott van a listán, az elég erős 26. helyen (fotó: Belli di Mamma Facebook)

Budapesti hely is ott van a listán, az elég erős 26. helyen (fotó: Belli di Mamma Facebook)

Nincs az első háromban olasz hely? Hogyan lehetséges ez? A nagyvonalú olaszok egy érdekes húzással biztosították a pártatlanságot: kizárták saját magukat a versenyből. Az olasz pizzériáknak külön listát állítottak fel, nyilván unalmas lenne saját vállukat veregetni állandó jelleggel. 

Ha már vállveregetés, egy budapesti pizzériának is kijár a dicséret! Az Akácfa utcában található Belli di Mamma is ott van az 50-es lista középmezőnyében, egészen pontosan a 26. helyen. Az értékelés mellé írt leírás szerint “Tipikus olasz kifejezés adja a pizzéria nevét, amely a “Dolce Vita” elegáns képeivel idézi fel az olaszok leggondtalanabb pillanatait. A pizza modern nápolyi stílusban készül, a tészta csipetnyi teljes kiőrlésű lisztet is tartalmaz.

Ajánlott a pizzéria névadó pizzája, amely pestóval, grillezett garnélarákkal és articsókával készül, de a sajtos pizza is kiváló. A klasszikus Margherita és a Marinara is említésre méltó. A kiszolgálás kiváló, a személyzet rendkívül pontos. A pizzák mellé pedig kitűnő borokat kortyolhatunk.”

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images