Life Kováts Olivér 2023. 05. 08.

Újraértelmezték a sörivást

Vége egy korszaknak: már a sört sem úgy kell inni, ahogy eddig.

Nem újdonság, hogy folyamatosan változó világban élünk. A folyamat azonban már a leghétköznapibb cselekvéseket, szokásokat is érinti, így már a sörivás sem annyiból áll, hogy az ember este leül a tévé elé, és már szisszenti is az italát.

Bemutatta ugyanis az újragondolt sörösdobozát díjnyertes japán tervezőgárda, a Nendo, termékük annyiban tér el az eddig megszokottaktól, hogy nem egy, hanem két nyitófület is biggyesztettek a tetejére. A külön-külön számozott fülek a nyitáskor keletkező hab mennyiségét hivatottak szabályozni az egyénnek megfelelő sörélmény érdekében.

Kétféleképpen is elfogyaszthatjuk majd a sört: habosan és kevésbé habosan. (Fotó: Nendo)

Kétféleképpen is elfogyaszthatjuk majd a sört: habosan és kevésbé habosan. (Fotó: Nendo)

Számozott fülek segítik a habmennyiség szabályozását. Ezek egymással ellentétes szögben helyezkednek el, hogy kezelhető legyen. (Fotó: Nendo)

Számozott fülek segítik a habmennyiség szabályozását. Ezek egymással ellentétes szögben helyezkednek el, hogy kezelhető legyen. (Fotó: Nendo)

Az első fül csak enyhén lékeli meg a klasszikus, henger alakú dobozt, ami azt jelenti, hogy a doboz belső részében létrejött, koncentrált nyomásnak köszönhetően a felhasználó maga döntheti el, mennyi habot enged a poharába kitöltéskor – a Nendo közleménye szerint ez az arany középút, melynek révén 7:3 arányban kerül sör, illetve hab a pohárba. Ezzel szemben a második fül teljesen kinyitja a dobozt, ami kevésbé habos sört eredményez.

Az optimális használatot figyelembe véve egymással ellentétes szögben helyezték el a füleket. „A habos rétegeket alapvető fontosságúnak tartják ahhoz, hogy a sörnek jobb legyen az íze, legalábbis Japánban” – írja közleményében a Nendo. „A megfelelő vastagságú habréteg fedőként működik, ami megakadályozza, a sör érintkezzen a levegővel, így azt is megakadályozza, hogy elillanjon az aroma, az íz és a szénsav.”

Tegyük hozzá, hogy egy kis odafigyeléssel a mai, „egyfülű” sörösdobozokat is nyithatjuk kisebb réssel, ahogy – persze vigyázva – ujjunkkal akár teljesen be is nyomhatjuk-hajthatjuk az „ajtócskát”, ha maximális átfolyást szeretnénk.

Nézd meg videón is a japánok innovatív sörösdobozát:

Forrás: Hypebeast, Nendo
Kép(ek) forrása: Nendo, Nyitókép: Illusztráció: Getty Images