A tavalyi aszályos év során hazánkban is megtapasztalhattuk, milyen, ha hónapokig nem érkezik eső. A vízellátás komoly problémáit szerencsére sikerült elkerülni, de olyan helyeken, mint például Kalifornia, a mindennapok valós veszélye a vízkészletek elapadása.
Ez ellen sok módszerrel lehet tenni, és az egyik legfontosabb a takarékoskodás, a vízpazarlás visszaszorítása. A globális vízhasználat 14 százalékát adja a háztartásokban, épületekben felhasznált víz, és ezt a mennyiséget szürkevízként újra lehetne hasznosítani.
Erre mutat rá a kísérleti projekt, amelyben a Devil’s Canyon Brewing Company főzött egy különleges kisüzemi sört. Az Epic OneWater Brew kölsch-típusú ital, mely a víz-újrafelhasználással foglalkozó helyi céggel, az Epic Cleanteckel együttműködve készült el.
Az alapanyagot egy 40 emeletes San Franciscó-i lakóház zuhanyzóiból, mosodáiból és mosdóiból gyűjtötték össze, a kész termékkel viszont nem akarják meghódítani a piacot, a sör nem kerül forgalomba. Bár a biztonsággal nincs gond: elmondásuk szerint szigorú laboratóriumi teszteken ellenőrizték a víz tisztaságát a főzés előtt, de a projekt célja nem a profit – az akcióval a víz újrahasznosításában rejlő lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet.
Egy tesztelő azért mégis akadt, a Guardian újságírója belekortyolt a különleges sörbe, ő egy jól iható, teljesen átlagos sörként írta le a mosogatóléhez köthető nedűt, szerinte ha ezt csapolnák egy bárban, észre se venné a különbséget.