Life Kovács Miklós 2023. 05. 18.

42 milliós ünnepi kivitel készül a Bowers & Wilkins legendájából

Radikális formai kialakítás, semmihez sem hasonlítható hangzás, a szakértők szerint a valaha volt egyik legjobb audióeszköz a Bowers & Wilkins Nautilusa, amiből a 30. évforduló alkalmából különleges szériát ad ki a gyártó.

Idén harmincéves a Bowers & Wilkins legendás, díjnyertes hangsugárzója, a Nautilus, és ezt a ragyogó alkalmat kihasználva a gyártó ünnepi szériát dob piacra. Már amennyire szériagyártásról lehet beszélni egy ilyen kézzel készült műremeknél.

A jubileumi hangsugárzó friss verziója valódi gyűjtői darab, amit négy “átlagos” színárnyalat (Midnight Blue, Metallic, Silver, Black), és a teljesen egyedi kívánságok mellett egy kirívóan különleges fényezéssel is kérhet a vásárló. Ez a Nautilus “Abalone Pearl” amivel a dizájnt ihlető tengeri élőlényeket idézi meg a Bowers & Wilkins.

A formájáról és minőségéről híres Nautilus három évtized elteltével is teljes egészében kézzel készül, egy ilyen klasszikusnál szó sem lehet automatizálásról, a rászánt törődés csökkentéséről. Így az ünnepi széria megrendelői akár éveket is várhatnak a saját példányukra, csak a kultikus, csigát formázó ház öntése egy hétig  tartó eljárás, ezt követi a csiszolás, festés, összeállítás, a hangszórók, az elektronika beszerelése. 

Ráadásul ezeken a hangsugárzókon csak a legtapasztaltabb mesterek dolgozhatnak, így esély sincs a gyártás felpörgetésére, a 42 millióért mért ünnepi párokra bizony még a leggazdagabbaknak is várni kell.

Aki türelmetlen, az vehet már korábban legyártott, nem limitált darabokat is, akár hazai forgalmazótól, darabonként 13 millió forintos áron. 

A Nautilus formája nem öncélú exhibicionizmus

A Laurence Dickie által tervezett forradalmi kialakítású audioeszköz nem csak a látványról szól, sőt, bár tény, hogy feltűnő darab. A csigaforma mögött komoly mérnöki teljesítmény áll, a végső kialakítás egy ambiciózus kutatási és fejlesztési projekt végeredménye, amelynek célja a lehető legjobb hangsugárzó kialakítása volt. Ezzel a formával az általános, dobozos kialakítás nem kívánt rezgéseit tüntetik el, a hosszú, egyenes csövek és a csigaforma a membránok által keltett, hátrafelé sugárzott energia elnyelését szolgálják.