Life Fehér Patrik 2023. 05. 22.

Elfelejtettek mosolyogni a japánok, most újratanítják őket

Egyre több japán jár nevetésinstruktorhoz, akik a sok maszkviselés után újratanítják az embereknek, hogyan kell mosolyogni.

A nevetés egy természetes emberi reakció, ám úgy tűnik, ezt is el lehet felejteni. A példáért Japánba kell utazni, ahol a helyi sajtó beszámolója szerint az emberek az elmúlt három év maszkviselésének köszönhetően képtelenek természetesen a másikra mosolyogni. Az emberek egy része el is kezdett fizetős tanfolyamokra járni, ahol nevetésinstruktorok tanítják meg őket arra, hogyan villanthatják meg fogaikat örömükben úgy, hogy az ne nézzen ki kínosan.

A tanfolyamok keretein belül az arc izmainak ellazítását, illetve megfeszítését gyakorolják a jelentkezők a szakértő vezetésével, de a gyakorlatok kiterjednek a nyak izmaira is. Ilyen szakértő a korábbi rádiós műsorvezető, Kavano Keiko is, aki már 4000 embert tanított meg újra mosolyogni, emellett kiképzett nagyjából 700 mosolyspecialistát 2017 óta. Szolgálataira azonban a koronavírus-járvány berobbanása óta tartottak a legtöbben igényt.

“Hiába gondol az ember arra, hogy mosolyog vagy boldog, ha nem fejezi ki, az nem éri el a közönséget” – fogalmazott a szakértő. Egy másik oktató, Miho Kitano szerint szinte már félnek a mosolygástól az emberek. “Azt hallottam, hogy nem akarják megmutatni arcuk alsó felét, ha levehetik a maszkokat. Néhányan több ráncot látnak a szemeik körül, vagy úgy érzik, az arcuk lóg, mert nem használják annyit, mint korábban.

A japán mosolyoktatás egyébként nem mondható teljesen új dolognak: ahogy fentebb is írtuk, vannak, akik már a Covid előtti korszakban is foglalkoztak hasonlóval, de már az évezred elején is tartottak órákat, ahol az embereknek próbálták megtanítani, hogyan fejezhetik ki érzelmeiket arckifejezéseiken keresztül.

Forrás: Japan Times
Kép(ek) forrása: Getty Images