Life Kovács Miklós 2023. 05. 22.

Gigantikus büntetést kapott a Facebook az EU-tól

Forintban szinte felfoghatatlan összegű bírságot szabtak ki a Metára, 1,2 milliárd eurót, vagyis 450 milliárd forintot kell majd befizetniük.

Az amerikai technológiai óriáscéget, a Facebookot, Instagramot is magába foglaló Metát rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírsággal sújtották, mert nem tartotta be az uniós adatvédelmi szabályokat.

A Politico értesülései szerint az ír adatvédelmi bizottság hétfőn jelentette be, hogy a Meta megsértette az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), amikor az európai Facebook-felhasználók személyes adatait nagy mennyiségben küldtet az Egyesült Államokba anélkül, hogy kellőképpen megvédte volna őket a washingtoni adatmegfigyelési gyakorlattól.

Ez a legnagyobb bírság, amelyet a Facebookra az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) adatvédelmi törvénye alapján kiszabtak, és a törvény május 25-én esedékes ötödik évfordulójának előestéjén érkezett.

A személyes adadok kezelése felett évek óta megy a cicaharc a törvényhozók és a technikai óriáscégek között, amelyek akkora profitot termelnek, hogy egy-egy ilyen gigantikus büntetés is belefér, amíg érdemben nem kényszerítik őket a változtatásra. 

Az Amazont korábban 746 millió eurós bírsággal sújtotta Luxemburg, és az ír szabályozó hatóság az elmúlt két évben négy bírságot is kiszabott a Meta platformjai, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp ellen, 405 millió és 225 millió euró közötti összegben.

Forrás: Getty Images, Politico
Kép(ek) forrása: Getty Images