Life Kovács Miklós 2023. 05. 31.

Mesterséges intelligenciával hoznák vissza a halottakat Kínában

Bizarr felhasználási módot találtak a mesterséges intelligenciával működő alkalmazásoknak Kínában, a helyiek halott rokonaikat elevenítik meg a programok segítségével.

Az önálló tanulásra képes algoritmusok ma már könnyedén és elég profin utánozzák bárkinek a hangját, rajzolnak fotót bárkiről, sőt a videók, animált élethű képek is egyre terjednek. A lehetőségek határtalanságát mutatja például demonflyingfox Youtube-csatornája, ahol csak ilyen programok felhasználásával készülnek mozgóképek, sokak által ismert karakterekkel. Ezek már mozognak, eredeti hangjukon beszélnek, és jól felismerhetőek, de mindegyiket a program alkotta.

Egy kis gyakorlással bárki össze tud hozni hasonlót, és híres személy sem kell az eredményhez. Elég ha vannak régi fotók, hangfelvételek, szöveges üzenetek valakitől, a különféle mesterséges intelligenciával működő programok képesek mozgóképen megjeleníteni az illetőt, aki akár egy chatbot formájában válaszolhat is kérdéseinkre. 

Ezekre támaszkodva egy fiatal kínai mérnök megalkotta az elhunyt nagyapját mintázó mesterséges intelligenciát.

Üzenet a túlvilágról

“Láthatom nagyapát újra ezzel a technológiával?” – kérdezte magától Csialin Ju, és a válasz egyértelműen igen volt. 

A nagyapa “feltámasztását” Jucseng Tang oknyomozó újságíró dokumentálta áprilisban, az állami tulajdonú Sixth Tone magazin számára, de a történet nem egyedi. Kínában mostanában számos hasonló beszámoló került nyilvánosságra, amelyekben emberek mesterséges intelligenciát használnak halottaik megszemélyesítésére.

A téma nem új, a gyászfolyamatot segítő algoritmusok eddig is elérhetőek voltak, de ezekhez hatalmas adathalmazokra és speciális tudásra volt szükség. Ma már a laikusok vagy a Ju-féle magányos mérnökök is megtaníthatják a nyelvi modelleket egy személy múltjából származó részletekkel, és szinte pontosan rekonstruálni tudják, hogyan néz ki, hogyan, milyen stílusban beszél.

“A mai technológiában nincs szükség túl sok mintára ahhoz, hogy egy mesterséges intelligencia megtanulja egy személy stílusát” – mondta az Insider megkeresésére Haibing Lu, a Santa Clara Egyetem információs és elemzési professzora.

Félelmetesen pontos már most

Minél több adat áll rendelkezésre, annál pontosabb a modell, a chatbot képes a megszemélyesített elhunyt üzeneteiből kihámozott adatokra támaszkodva válaszolni, tudni fogja hol nyaralt, mi volt a kedvenc étele, sorozata, bármiről megfogalmaz pontos válaszokat, amelyekről van információ az üzenetekben, levelekben. Ugyenezt tapasztalta Ju, minél több infót adott a botnak, annál pontosabbak voltak a válaszok, általános megfogalmazás helyett mintha tényleg nagyapja lett volna az üzenőfal másik oldalán.

Így néz ki egy chatbot alkalmazás, ahol elérhető az elhunyt nagymama (fotó: insider)

Így néz ki egy chatbotalkalmazás, ahol elérhető az elhunyt nagymama (fotó: Insider)

Megbotránkoztatóan, félelmetesen hangzik, de a gyász formája mindig változik, és minden népcsoportnak mást jelent. Az indonéz torodzsa népcsoportnál például évekig tart a temetés, elhunyt rokonuk testét hosszú ideig a ház egyik külön szobájában tartják mumifikált formában, egy nyitott koporsóban, és tulajdonképpen élőként kezelik. 

A gyász változó, de ilyen még nem történt

Ennek tükrében a Kínában lezajló folyamat inkább visszatérés az ősi szokásokhoz. Az idei kínai halottak napján pedig egy helyi temető GPT szoftvert és hangklónozó mesterséges intelligenciát használt, hogy újrateremtse a létesítményeiben eltemetett embereket, jelentette a YiCai. A temető szerint több ezer ember használta a platformot, de ez a technikai előretörés komoly veszélyeket is rejt magában. 

A kínai halottak napján is megjelent már mesterséges intelligenciával működő szolgáltatás

A kínai halottak napján is megjelent már mesterséges intelligenciával működő szolgáltatás

Ennyire megszemélyesíteni még sosem sikerült az elhunytakat, és ez lehetőséget ad csalásra, visszaélésre is. A személy adatait betáplálhatják egy mesterséges intelligenciába, majd úgy tehetnek, mintha ők lennének a médium, aki kommunikál a személy szellemével – írja az Insider. Így akár pénzt csalhatnak ki a gyászoló rokonoktól, vagy manipulálhatják őket. 

Bonyolult és ellentmondásos változás ez, amit szintén a mesterséges intelligencia hozott a világnak. A nagyapját felélesztő Csialin Ju mindenesetre megszabadult a chatbottól. Döntéséről elmondta a Sixth Tone-nak, hogy félt attól, hogy túlságosan függővé válik a program érzelmi támogatásától.

Forrás: Insider
Kép(ek) forrása: Getty Images, Kovács Miklós/Midjourney