Life Fehér Patrik 2023. 06. 01.

Légkondis sisakokat kapnak az amerikaifocisták

Egy amerikaifutball-csapat jövőre már olyan sisakokban lép pályára, melyekben beépített légkondicionáló is található. Így biztos, hogy hideg fejjel gondolkodhatnak.

Számos sportág elengedhetetlen kelléke a sisak. Az utóbbi időben rengeteg fejlődésen mentek keresztül ezek az eszközök: nem csupán a fej védelme a feladatuk, más funkciókat is elláthatnak. Az autósportban például már körömpiszoknyi kamerákat telepítenek beléjük, melyek a modern sportközvetítések elvárásainak megfelelő felvételeket képesek élőben közvetíteni. Inni is lehet rajtuk keresztül a beléjük vezetett itatócsövön keresztül.

Max Verstappen Forma-1-es sisakja, belsejében a jobb oldalon a sisakkamerával. Kép: Mark Thompson/Getty Images

Max Verstappen Forma-1-es sisakja, belsejében a jobb oldalon a sisakkamerával. Kép: Mark Thompson/Getty Images

A zárt kasztnis autóversenyzésben (túraautózás, GT- és LMP-kategóriák, NASCAR) egy ideje már megoldották azt is, hogy a pilóták fejét friss levegő érje egy csövön keresztül. Hasznos tud ez lenni, tekintettel arra, hogy szinte egy zárt ketrecben ülnek ezek a sportolók, gyakorlatilag zéró szellőzéssel.

Egy sisak a NASCAR-ból, tetején a csonkkal, melyre rá lehet dugni a szellőztetést biztosító légcsövet. Kép: Jared C. Tilton/Getty Images

Egy sisak a NASCAR-ból, tetején a csonkkal, melyre rá lehet dugni a szellőztetést biztosító légcsövet. Kép: Jared C. Tilton/Getty Images

Látható tehát, hogy a sisakokat érintő innovációk leginkább az autósport területéről érkeztek, ám ez nem jelenti azt, hogy máshol nincsenek fejlesztések. Nemrég az Egyesült Államok egyetemi amerikaifoci-bajnokságában induló LSU jelentette be, hogy a következő bajnoki idényben beépített légkondicionálóval felszerelt sisakokban lépnek pályára játékosaik.

A fejvédőket a TIGERAIRE nevű vég gyártja, amely sportolók mellett ipari dolgozóknak és katonáknak is készít speciális, hűthető sisakokat. Az amerikaifocisták darabjairól annyit tudni, hogy egy töltéssel a beépített klímákat működtető akkumulátor 5 óráig bírja, azaz egy meccset simán ki lehet velük húzni. Minderre 4 évig képes az előrejelzések szerint a sisak, mielőtt az akksi “elfárad”, és gyorsabban lemerül.

A technológia egyébként nem is túl drága: sisakonként 185 dollárt, átszámítva 64 ezer forintot kér a cég a rendszer beszereléséért, miközben egy amerikaifocis sisakért szemrebbenés nélkül elkérnek alsó hangon 550 dollárt (190 ezer forintot.)

Forrás: TIGERAIRE
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Rich Schultz/Getty Images