Life Fehér Patrik 2023. 06. 02.

Rémálommá tette egy pár életét Banksy alkotása

Gyökeresen megváltoztatta egy pár életét Banksy azzal, hogy házuk falát használta vászonként egyik alkotásához. A műnek, mely rengeteg pénzt kihúzott a tulajdonosok zsebéből, végül mennie kellett.

Mit szólnál hozzá, ha egy napon arra ébrednél, hogy egy világhírű művész pingált valamit a házad falára? Nos, éppen ez történt Garry és  Gokean Couttsszal, akik 2021 augusztusában egy óriási, 6 méteres sirályt fedeztek fel az Egyesült Királyságban található Lowestoftban található házuk tűzfalán. A madarat biztosan napjaink leghíresebb graffitiművésze, Banksy alkotta, a személyazonosságát máig fel nem fedő alkotó videót is rakott róla ki annak idején közösségi oldalára.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Richard Gottfried (@richard_gottfried) által megosztott bejegyzés

A mű megjelenése azonban rémálommá változtatta a pár életét. Először is figyelniük kellett arra, hogy folyamatosan karbantartsák a sirályt: már ez kihúzott a zsebükből 40 ezer fontot (17,3 millió forintot) a beszámolójuk szerint. Dolgukat csak nehezítette a vandálok és a tolvajok megjelenése, akik el akartak vinni darabokat a képből. “Fel kellett bérelnem egy éjjeliőrt, hogy figyeljen rá, azok után, hogy valaki ellopott belőle egy darabot és el akarta adni a Facebookon. Máskor vandálok jöttek egy tucatnyi fehér festékes dobozzal, hogy átfessék” – mondta Garry Coutts.

A pár nem önként vállalta a műalkotás megmentését, erre a helyi önkormányzat kötelezte őket. Végül azonban radikális lépésre szánták el magukat: idén áprilisban megszabadultak a sirálytól, pontosabban csak eltávolították azt. A feladathoz felbéreltek egy céget, akik egy darabban levették a falat azok után, hogy 12 réteg gyantával és öt tonna acéllal megerősítették azt. A sirály tehát egy újabb 200 ezer fontos (86 millió forintos) befektetés után megmaradt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

MGF Traffic Management (@mgf_trafficmangement) által megosztott bejegyzés

A pár most abban bízik, hogy az alkotást valaki megveszi, reményeik szerint fontmilliókért, és így visszahozza az összes költséget, amit a graffiti karbantartása, eltávolítása, illetve a ház újjáépítése jelentett.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Getty Images