Life Fehér Patrik 2023. 06. 05.

3+1 focista, aki máris megrengette az átigazolási piacot

Alig ért véget az európai klubszezon, máris olyan horderejű változásokat jelentettek be a legnagyobb klubok és játékosok, melyek láttán csak kapkodjuk a fejünket. Nézzük, kik azok, akiket már biztosan nem úgy látunk a továbbiakban, mint eddig!

Lassan, de biztosan beteljesedik a korszakváltás az európai topfutballban. Ennek előszele volt már Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiába költözése is, azonban az elmúlt napok hivatalosan bejelentett eseményeit látva nem lehet kétségünk afelől, hogy egy korszak utolsó napjait látjuk, a labdarúgás pedig hamarosan új világsztárokat termel ki magának, és új nevek kapcsán indulhat meg a vita, hogy ki is közülük a legnagyobb. Vegyük is sorra ezt a 3+1 bejelentést, mely jelentős változásokat hozhat a sportágban.

Lionel Messi

Az argentin csatár a világbajnoki címmel gyakorlatilag késznek tekintheti futballkarrierjét, lényegében minden fontosabb trófeát bezsebelt már hosszú pályafutása során. Az utóbbi két évet a Paris Saint-Germain csapatánál töltötte, mindkét szezonban bajnok is lett a francia első osztályban, de házon belül legfeljebb csak másodhegedűs lehetett a fiatal sztár Kylian Mbappé mögött. Ez, illetve a tény, hogy a Bajnokok Ligájában nem szállhattak érdemben harcba a győzelemért, hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 35 éves sztár nem hosszabbított szerződést a PSG-vel.

Kép: Xavier Laine/Getty Images

Kép: Xavier Laine/Getty Images

Messi ezzel ingyen igazolható játékossá vált, azonban bárhová biztosan nem megy el focizni, fizetési igényeinek ugyanis kevesen tudnak megfelelni. Alapvetően három opció jött szóba vele kapcsolatban: vagy visszatér Barcelonába, vagy átteszi székhelyét az Egyesült Államokba, vagy megy Ronaldo után Szaúd-Arábiába.

A legfrissebb hírek szerint az utóbbira mutatkozik jelenleg a legnagyobb esély: a Forbes jelentése szerint hétfőn Párizsban tárgyalnak a szaúdiak, állítólag kedden már be is jelentenék a hírt. A Messi-klán két évre 1,2 milliárd eurót (443 milliárd forintot) kaphat az al-Hilal klubjától, melyből a játékosnak 350-600 millió euró (129-221 milliárd forint) jutna. Pénzügyileg remek levezetés lenne, ráadásul ismét szembekerülhetne egymással a két korszakos zseni – kérdés még, hogy valóban meg is valósul-e az álomszerződés.

Karim Benzema

A Real Madrid is búcsúzkodik, ikonikus játékosával nem hosszabbít a királyi gárda. Benzema 2009-ben érkezett Lyonból a spanyol fővárosba, ahol 14 szezon alatt 647 meccsen 353 gólt szerzett, 165 gólpasszt adott és 25 trófeához segítette hozzá a blancókat – ebből öt BL-serleg, de van a tarsolyban öt klubvébécím, négy európai Szuperkupa, ugyanennyi spanyol bajnoki cím és spanyol Szuperkupa, valamint három spanyol kupa. A 35 éves csatár szívének azonban talán a 2022-es Aranylabda a legkedvesebb elismerése.

Kép: Alvaro Medranda/NurPhoto via Getty Images

Kép: Alvaro Medranda/NurPhoto via Getty Images

Benzema sorsa igencsak kérdéses, de sajtóhírek szerint a francia is Szaúd-Arábia felé veheti az irányt, mégpedig az al-Ittihad klubjához, ahol évi 100 millió eurós (37 milliárd forintos) alapfizetést zsebelhetne be.

Sergio Ramos

A PSG nem csak Messitől, de a Real Madrid korábbi védőjétől is elköszön. Sergio Ramos nem volt túl sikeres a franciáknál, viszonylag sokat volt sérült, és akkor sem volt az első számú választottak között a 37 éves játékos, amikor rendelkezésre állt. Ezzel együtt is 57 meccsen léphetett pályára, ami két szezon alatt nem mondható rossznak.

Kép: Xavier Laine/Pool/Getty Images

Kép: Xavier Laine/Pool/Getty Images

A spanyol védő karrierje még nem ért véget. Valószínűleg nem okozunk óriási meglepetést, ha azt mondjuk, hogy ő is Szaúd-Arábiába tart: azon belül is első számú célpontja az al-Hilal, a Messit csábító klub lehet, ahová évi 30 millió euróért (11 milliárd forintért) szerződhet, ha igazak a hírek.

+1: Zlatan Ibrahimovic

GODBYE – ezzel a látszólag elírt felirattal köszöntek el az AC Milan szurkolói az olasz bajnokság zárófordulójában a korábbi sikerei helyszínére két éve visszatérő, majd ott újabb sikereket – konkrétan bajnoki címet – elérő Zlatan Ibrahimovictól. A felirat nem elírás volt, a GOD ugyanis istent jelent, a svéd ikon pedig gyakran hivatkozott így magára humoros formában.

Kép: Claudio Villa/AC Milan via Getty Images

Kép: Claudio Villa/AC Milan via Getty Images

A piros-feketék nem hosszabbították meg Ibra szerződését, a 41 éves játékos azonban nem Szaúd-Arábia felé vette az irányt, hanem haza: érzelmes beszédben jelentette be visszavonulását a látványos góljairól is ismert játékos, akinek a BL-győzelem ugyan nem jött össze, de a Puskás-díj igen.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Silvestre Szpylma/Quality Sport Images/Getty Images