Life Hirdetés 2023. 06. 05.

Így vészelheted át az újabb forró nyarat: 5+1 különleges tipp, hogy kibírd a hőséget(x)

A legmelegebb évtizedben vagyunk, és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozás súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A Dyson szakértőinek öt különleges tanácsa következik arról, hogyan tudjuk a kánikulában is megőrizni nemcsak egészségünket, de az életminőségünket is.

Az utóbbi évtized a valaha mért legmelegebb évtized volt. 2020 a valaha feljegyzett harmadik legmelegebb év volt, 2021 alig maradt el tőle, a 2022-es hőhullámok pedig Európa-szerte súlyos mezőgazdasági, környezeti, és egészségügyi károkat okoztak. Más előrejelzések szerint az El Niño-jelenség miatt 2023 az eddigi valaha mért legmelegebb év lehet. Bár a pontos előrejelzésekre és ingadozásokra még várnunk kell, ne legyenek illúzióink: valószínűleg idén nyáron is nagyon meleg lesz.

Növekvő kockázatok

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges hőmérséklet komoly hatással van a közérzetünkre, napi működésünkre, és súlyos egészségügyi kockázatok hordozója. A kitett csoportok mérete folyamatosan növekszik: a WHO adatai szerint az utóbbi húsz évben a hatvanöt évnél idősebbek hőség okozta halálozása világszerte megduplázódott. A hőmérséklet stressz-hatása súlyosbíthatja az alapbetegségeket, szív-és érrendszeri betegségeket, pszichés stresszt, valamint növeli a légszennyezés okozta betegségek kockázatát is. Ráadásul ezek a kockázatok az urbanizáció és az elöregedés miatt a következő években mind nőni fognak.

Számos információs kampány tájékoztat a hőség okozta kockázatokról és a helyes közegészségügyi gyakorlatokról. Tudjuk, hogy a legmelegebb napszakban ne legyünk a napon, hogy milyen fontos az állandó hidratáltság, és hogy ennek megfelelően kerüljük a koffeint, az alkoholt, és a megerőltető testmozgást a meleg órákban.

A következőkben a Dyson szakértőinek segítségével ezek mellé összeszedtünk öt plusz egy, talán kevésbé ismert tanácsot a hűvösebb otthonért és a jobb közérzetért.

Így vészelheted át az újabb forró nyarat: 5+1 különleges tipp, hogy kibírd a hőséget(x)

Öt plusz egy értékes tipp, hogy a legforróbb napokat is könnyen átvészeld

1. Hordjunk természetes anyagokból készült ruhát

Minél kevesebb műanyag, annál jobb. Azon túl, hogy fenntarthatóbb, a természetes anyagok, például a len vagy pamut jobb légáteresztő tulajdonságokkal bírnak, mint például a poliészterek. A természetes szálak magukba szívják az izzadságból származó nedvességet, és segítenek hűteni a testet. A poliészterek viszont vízállók, nem vezetik el az izzadságot, és jobban megtartják a hőt. Aki már próbálta, tudja, hogy egy természetes pamutlepedő és a műszálas ágynemű közötti különbség mennyit számít egy meleg éjszakán.

2. A jéghideg nem feltétlenül jó

Ösztönösen jó ötletnek tűnhet a hidegzuhany, de nem javasoljuk: ha a szervezet extrém hidegnek van kitéve, a bőrbe áramló vér szabályozásával próbálja növelni a hőmérsékletét. Vagyis, bár a jégfürdő egy pillanatra lehűt, a testhő nem változik. Azonban egy langyos zuhany után a szervezet megpróbál lehűlni, és felgyorsítja a bőr véráramlását, elősegítve a hőveszteséget. Egy kutatás szerint a testhőnél valamivel hidegebb, 33 fokos víz a tökéletes választás a kánikula túlélésére. Ugyanígy javasolt száraz és meleg időben a meleg italok fogyasztása: nem véletlenül fogyasztanak annyi meleg teát a sivatagos tájon élő népek.

3. Ne csináljunk üvegházat a szobánkból

Evan Stevens, a Dyson környezetvédelemért felelős vezetője szerint a szobában létrejövő üvegházhatás a hőmérséklet akár 30%-os emelkedéséért is felelős lehet. Vagyis érdemes az ablakokat függönnyel, redőnnyel, árnyékolóval elsötétíteni, és így minimalizálni a lakásba bejutó napfény és hőterhelés mértékét. Éjszaka aztán érdemes kinyitni az ablakokat, hogy hűvösebb levegő jusson a szobába.

4. Próbáljunk meg ragaszkodni az alváshoz

Az egyik legrosszabb dolog a hőségben az, hogy nem hagy aludni, a kialvatlanság pedig ördögi körként még nehezebbé teszi a nappali hőség elviselését. Nemzetközi egészségügyi ajánlások szerint fontos, hogy ragaszkodjunk a szokásos lefekvési rutinunkhoz, akkor is, ha a hőség miatt jó ötletnek tűnik később lefeküdni. Érdemes továbbá a paplan helyett vékony lepedővel takaródzni, tovább szabályozva a testhőmérsékletet.

A kialvatlanságot fokozhatják a további környezeti stresszorok, így például a zajos eszközök is. Sokszor kerülünk csöbörből vödörbe: a hőség ellen bevetett légkondicionáló eszköz hangjától nem tudunk aludni. Annak, aki különösen zajérzékeny, érdemes csöndesebb, fejlettebb technológiákat használó eszközre beruházni.

5. Kapcsoljuk ki az elektronikus eszközöket

Az elektronikus eszközök rengeteg felesleges hőt termelnek, érdemes tehát rászoktatnunk magunkat arra, hogy mindent kikapcsolunk és kihúzunk a konnektorból, amit nem használunk. A laptopok, számítógépek, töltőegységek és hosszabbítók mind növelhetik a szoba hőmérsékletét. Kevesen tudják, de a hagyományos izzók energiájuk akár 90%-át is hőtermelésre fordítják, és csak 10%-át alakítják át fénnyé. Érdemes tehát itt is a modernebb, fenntarthatóbb technológiai megoldásokat választani.

A serpenyőben vagy sütőben való beltéri főzés a hőmérséklet növelése mellett a levegő minőségét is rontja, ugyanis az égéstermékek a káros porrészecskék alkotóelemei. A Dyson szakértői a levegő minőségének javítására a szabadtéri grillezést, vagy a sütés nélküli, könnyebb ételek fogyasztását ajánlják a legmelegebb napokra.

+1: Hívjuk segítségül a legmoderneb technológiát

Sokan használnak légkondicionáló berendezéseket otthonuk levegőjének hűtésére. Azonban legalább annyian ódzkodnak tőle, mint amennyien szeretik. Vannak olyan élethelyzetek és vannak olyan helyiségek, ahol nem feltétlenül a légkondicionáló használata lesz a legjobb megoldás. Munkahelyen, vagy kisgyermekes otthonokban is jó, ha gondoskodunk egy alternatív, vagy akár kiegészítő megoldásban. A legmodernebb légtisztító berendezések rendelkeznek hűsítő funkcióval, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy kellemes, hűvös és persze tiszta és friss levegőt varázsoljon otthonunkba. Ezek az eszközök dupla HEPA filterrel vannak ellátva így amellett, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítanak, folyamatosan filterezik a levegőt a káros és nemkívánatos anyagokat magukban tartva.  

Érdemes olyan multifunkciós eszközt választanunk, amelyek egyszerre szolgálják a hőmérsékletszabályzást, a légtisztást, a fenntarthatóságot, és a felhasználói kényelmet. A Dyson legújabb, Air Multiplier technológiával készült légtisztító ventilátorai a hagyományos ventilátorlapátok mellőzésével akár másodpercenként 290 liter hűvösebb levegőt is szét tudnak teríteni a helyiségben, ezzel biztosítva a kellemes, hűvös környezetet otthonunkban. Az újgenerációs légtisztítók folyamatosan monitorozzák a levegőminőséget, automatikusan állítják a légáramlás sebességét, és algoritmusokkal szabályozzák a szoba hőmérsékletét.

Ha felületes alvók vagyunk, figyeljünk arra, hogy az eszköz működésével ne zavarjon minket az alvásban. Ezért válasszunk olyan berendezést, amely képes az egyenletes tisztítási teljesítmény mellett csöndesebb üzemmódba kapcsolni éjszakára, valamint beállítható elalvásidőzítővel, és éjszakai, halványított kijelzővel rendelkezik.

Forrás: Dyson
Kép(ek) forrása: Dyson