Life Kovács Miklós 2023. 06. 14.

Teljesen átalakulhatnak a szuperjachtok, ha ez a terv megvalósul

Egy régi kor ihlette, de a jövő technikai forradalmát hozhatja el a luxushajók világába ez a katamarán, ami első ránézésre egy versenyautó az 1920-as évekből.

A múlt dekadens évtizedéből, az “őrült” 1920-as évekből merített ihletet Andy Waugh, a londoni székhelyű Andy Waugh Yacht Design főtervezője, amikor megálmodta a Decadence névre hallgató formabontó luxushajót. A név találó, mivel a XX. század elejének versenyautóit, repülőit idézi meg a hajó, méghozzá igencsak dekadens stílusban. 

Mindez még csak koncepció, egy érdekes vízió, de az ilyen szuperjacht-tervek nem csupán unaloműző álmodozást jelentenek. Amikor egy nagy stúdiónál kidolgoznak egy ilyen vizuális elképzelést, az általában azért van, mert új lehetőségeket kutatnak az általános kialakítás, az elrendezés vagy a meghajtás tekintetében.

Teljesen átalakulhatnak a szuperjachtok ha ez a terv megvalósul

Igaz, hogy a legtöbb ilyen koncepció sosem jut túl a tervezési fázison, de a bennük felfedezett funkciók bekerülhetnek – és időnként be is kerülnek – más projektekbe, amelyekből valódi építés lesz.

A koncepcionális jachttervezésnek ebben az esetben is konkrét célja van: a Decadence tanulmány a Waugh által SWATH-nak nevezett új típusú hajótestben rejlő lehetőségeket mutatja be. 

A tervezés alapja, a 80 méteres Decadence, egy olyan katamarán, amelynél a víz alá merülő hengeres hajótesteket minimális keresztmetszetű összekötők rögzítik a központi részhez. Ennek előnye, hogy az előzetes számítások szerint sokkal kisebb oldaldőlést engedélyez, ezzel 70 százalékos csökkenést lehet elérni, ami nagyobb kényelmet és biztonságot jelent. 

Teljesen átalakulhatnak a szuperjachtok ha ez a terv megvalósul

Szokatlan a 30 méteres  szélesség is, amely nagyvonalú belső terek kialakítására ad lehetőséget. A tervrajzok a Decadence-t behúzható vitorlákkal ábrázolják, amivel a hatékonyságot növelnék a tervezők, az elsődleges meghajtást pedig egy radikálisan új, technikailag még nem kidolgozott meghajtórendszer biztosítaná. 

Teljesen átalakulhatnak a szuperjachtok ha ez a terv megvalósul

A szélesség viszont probléma is lehet a kikötőkben történő manőverezéskor, de a várakozások szerint nem is kell mindig nyugodt vizekre eveznie az eleve stabil szerkezetű hajónak. Andy Waugh a motor1.com-nak írt válaszában elmondta, hogy a Decadence terveit megvalósíthatónak látja, a megadott méreteket akár csökkenteni, akár növelni is lehet, és a fő inspirációt egy Auburn Boattail speedster típusú autó adta.