Life Kovács Miklós 2023. 06. 16.

Vámpírtemetőt fedeztek fel Lengyelországban

Rejtett temetőt fedeztek fel egy lengyel falu temploma mellett útfelújítás közben. A szakemberek szerint a középkorban vámpírnak hitt emberek maradványait hantolták el itt.

Lengyelország északi részén, Luzinóban bukkantak az érdekes leletre, a kiérkező régészek pedig nagyjából 450 ember maradványait találták meg a helyi templom közelében. A maradványokat vizsgálva rájöttek, hogy a holttestek a 19. században elterjedt vámpírellenes praktikák jeleit mutatják – írja a DailyMail.

A hátborzongató sír döbbenetes bepillantást enged a korszakban elterjedt sötét gyakorlatokba.. Ekkoriban még komolyan rettegtek az emberek a sírból visszatérő halottaktól, így extrém ötleteket bevetve próbálták megakadályozni a vámpírok életre kelését. 

Az ásatás vezetője, Maciej Stromski elmondta: “A halottak sírból való visszatérésébe vetett hit nyomait találtuk meg,

akkoriban úgy gondolták, hogy ezt csak lefejezéssel lehetett megállítani.

Úgy hitték, hogy ha egy halott családtagja röviddel a temetés után szintén meghalt, akkor az illető vámpír lehetett.” 

Ezzel összhangban a megtalált holttestek közül sokon látszik, hogy a rémült falusiak később kiásták a hozzátartozóikat, levágták a fejüket, és egy érmével a szájukban a lábuk közé tették a fejet, mert hitük szerint ezzel kioltják a vámpír átkát, és nem történik több haláleset.

Stromski elmondta, hogy csapata mintegy 450 ember maradványait fedezte fel a területen.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Getty Images