Life Fehér Patrik 2023. 06. 22.

Elvette a sportkommentátorok munkáját a mesterséges intelligencia

Egyre több feladatot egyre pontosabban végez el a mesterséges intelligencia, ezért az egyik legnagyobb tenisztorna is úgy döntött, ilyen segítségük vesz igénybe.

Elkezdődött a füves pályás szezon a teniszben, a játékosok pedig már készülnek a zöld borítás legfontosabb tornájára, Wimbledonra. Így tesznek a szervezők is, az All England Club pedig már elő is rukkolt egy fontos bejelentéssel a július 3. és 16. között zajló sportesemény kapcsán:

mesterséges intelligenciát kérnek fel kommentátornak.

Mielőtt a rajongók felháborodnak, fontos leszögezni, hogy csak korlátozott mértékben jelenik meg az AI a teniszközvetítésekben: teljes meccseket nem bíznak rá, csak nap végi összefoglalókat, azokat viszont teljes mértékben: a hallott hang, illetve a feliratok is emberi közreműködés nélkül születnek majd.

A technológiai hátteret az IBM Watsonx nevű mesterséges intelligenciája adja, mely hosszú évek óta létezik: 2011-ben például egy tévés vetélkedőben két hús-vér ellenfelet győzött le.

Ahhoz, hogy a Watsonx teljesíteni tudja a feladatot, először megtanították őt “a tenisz egyedi nyelvére”. A kommentárt a gép úgy rakja össze, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a játékban lévő labda pozícióját, a játékosok helyzetét, és azt is, milyen ütéstechnikát használtak. A mesterséges intelligencia férfi és női hangon is meg tud majd szólalni.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Julian Finney/Getty Images