Life Fehér Patrik 2023. 06. 28.

Gurul, sétál és repül is a valódi Transformers-robot

Az egyetemi kutatók alkotása nyolc különböző módon képes közlekedni, attól függően, hogy az adott viszonyok közt melyik a leghatékonyabb haladási lehetőség.

Az alakváltó, többféle haladási módra is képes robotok a filmvásznak után a közeljövőben a valóságot is meghódíthatják, köszönhetően Caltech kutatóinak. Az amerikai egyetem nemrég bemutatta M4 nevű robotját, mely többek között képes gurulva közlekedni, kerekeit rotorként használva repülni, de két lábra – pontosabban kerékre – is fel tud állni, hogy szurikátaként körbenézzen vagy gyalogoljon. Az egyetem közleménye szerint összesen nyolcféle módon tud haladni gépük.

A videóban nem véletlenül nem szerepel a gyalogló funkció, egyelőre az a rész még inkább csak koncepció. Két lábon már tud gurulni, erről van is felvétel, a séta annyiban különbözne ettől, hogy a kerekek az emberi lábak mozgásához hasonlóan tudnának helyet változtatni.

Az M4 dizájnját nagyrészt a természet ihlette. A robot fejlesztőit, Gharib Ramezani és csapata elleste például a csukármadarak (fácánszerű, 32-35 cm hosszú madár) azon szokását, hogy meredek lejtőkön szárnyaik csapkodásával generálnak annyi felhajtóerőt, hogy segítsenek maguknak a feljutásban. Az oroszlánfókák mellső úszóit is tanulmányozták a robot megalkotásakor, ugyanis ez az állat ugyanazzal a végtaggal képes a szárazföldi és vízi haladásra is.

Jövőbeli hasznosítását tekintve az M4 alkalmas lehet korábban be nem járt területek felfedezésére, mindig abban a módban használva, ami a energiafelhasználási szempontból a leghatékonyabb. Alapvetően a sima gurulás lenne az, de ha a terepviszonyok nem teszik ezt lehetővé, akkor jöhet a séta vagy a repülés. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy tudását olyan mentőrobotokban kamatoztassák a jövőben, melyekkel nehezen megközelíthető sérült embereket lehetne szállítani.

Forrás: Caltech
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Greg Doherty/Getty Images for Paramount Pictures