Life Kovács Miklós 2023. 06. 29.

A férfi pihen, a fű nő, a robot pedig nyírja

A robotok betörtek a hétköznapjainkba, és a porszívózás után most már a fűnyírás feladatát is elragadják tőlünk. Ha hagyjuk nekik - és miért ne hagynánk?

Bár a méhlegelők egyre népszerűbbek, azért nem lehet mindenhol lemondani a zöld pázsitról a kaszálók hangulatáért. Füvet nyírni bizony kell, és ezt a feladatot egyre több helyen egyre profibb módon végzik el helyettünk robotok.

Működésükről és terjedésük megdöbbentő üteméről a Husqvarna sajtótájékoztatóján tudtunk meg részleteket, ahol a beszélgetés alatt a háttérben csendben dolgoztak a fűnyíró robotok. Igen, ezek a gépek szinte némán üzemelnek, így nem zavarják sem a beszélgetést, sem a szomszédokat!

1998 óta fejlesztik, de most robbant be igazán

Bár széles körű alkalmazásuk újdonság, a robotok fejlesztése egészen 1998-ig nyúlik vissza. A Husqvarna már ekkor kísérletezett az első Automower típusokkal, amelyek még inkább műanyag zöld békára emlékeztettek, semmint fűnyűvő robotra, ráadásul napelemet is hordtak a hátukon. 

Utóbbi megoldás kikopott, nem vált be, a robotok telepített töltöállomásokkal indultak el hódító útjukra, és ma már 15 tagú a lakossági felhasználásra szánt flotta a cégnél, a gépek 5-600 négyzetméteres kerttől egészen az 5000 négyzetméteres területig bevethetőek. 

Az első robotok még békának álcázták magukat, és meglepő, de még mindig működnek

Az első robotok még békának álcázták magukat, és meglepő, de még mindig működnek

A fejlődést jól mutatják a növekvő eladások, míg 2016-ban csak a forgalom 6 százalékát adták a robotfűnyírók, addig 2022-ben 13 százalékra nőtt az arány – 2010-ben csupán 100 darabot adtak el, 2023-ra viszont 4200 darabos értékesítést terveznek a Husqvarna szakemberei. 

Szép száraz számok, de mivel győzi meg a vásárlókat a fűben tébláboló kütyü? A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Haris Park haragoszöld, egyenletesre nyírt pázsitja már elsőre elég meggyőző érv volt, ezt a területet ugyanis pont egy évek óta szolgálatban álló Husqvarna Automower tartja karban. 

Ehhez minden nap dolgoznia kell, ugyanis a robotfűnyírók érdekes jellemzője, hogy egy menetben csak milliméterekkel nyesik meg a fűszálakat. Apró pengékkel dolgoznak, így hangtalan a működés, és a fű hossza mindig egyenletes. 

Nem a szokásos penge található alatta, amit a fűnyírókon megszoktunk, mivel minimális hosszt vág le egy menetben

Nem a szokásos penge található alatta, amit a fűnyírókon megszoktunk, mivel minimális hosszt vág le egy menetben

Ebben rejlik második előnyük is, mivel rövid nyesedéket termelnek, azt összegyűjteni sem kell, nem fülleszti be a pázsitot, nincs gond a gyűjtéssel, komposztálással, mert ilyen mennyiségben mindezt elintézi a természet. Egyfajta zöldtrágyaként jut vissza a földbe a lenyírt fűmennyiség, tehát ez a probléma kipipálva. 

Nem téved el? 

A robotporszívót megállítják a falak, de mi a helyzet a fűnyíróval? Ha nekivág a nagyvilágnak, hol kaphatjuk el? Erre kevés az esély, még a lopástól sem kell félnünk, mert a fűnyírókat GPS jeladóval szerelték fel, így helyzetüket nyomon lehet követni, az eltulajdonított darabok gyártási száma pedig online adatbázisba kerül, így ha valahol felbukkannak, akkor tud intézkedni a hatóság. 

De a kertet sem hagyják el, a fűnyírókat kétféle módszerrel lehet területen tartani. Az elterjedt, kisebb, fákkal tűzdelt, beépített kertekben egyértelműen a könnyen telepíthető határolóvezeték a nyerő. Ezt a cég szakemberei fektetik le speciális géppel, ezek a vezetékek mutatják a nyírás határait a gépeknek, és biztosítják, hogy ne kezdjenek kamikazeakcióba a virágágyásban, ne csobbanjanak a medencébe. 

Ez a gép kell a határok kijelöléséhez

Ez a gép kell a határok kijelöléséhez

Emellett még egy vezetőszál telepítése történik ilyenkor, ami szintén a tájékozódást segíti, ezzel talál át burkolt felületeken, járdákon a robot, és ez vezeti vissza a töltőállomásra is. Ennek híján ide a határolóvezetéket követve, illetve rádiójelek alapján is visszatér, nem fog lemerülve elbóbiskolni a kert közepén. 

A másik megoldás nagy, szabad területekre ideális, ahol műholdas vezérléssel váltják ki a lefektetett vezetőszálakat. Ideális ipari parkokba, nagyobb létesítmények udvaraira, ahol akár több tucat gép is dolgozhat egy telefonról, applikációról vezérelve. 

Ide kell visszatalálnia a robotnak, ha nem akar lemerülve a mezőn maradni

Ide kell visszatalálnia a robotnak, ha nem akar lemerülve a mezőn maradni

„Folyamatosan kutatjuk az új technológiákat, és próbálunk minden felmerülő kihívásra megoldást találni, így például a nagyobb alapterületű kertek hatékony nyírására is. Most mutatjuk be a CEORA elnevezésű, új technológián alapuló robotfűnyírónkat, amely 10-szer akkora területet, mintegy 5 hektárt is képes kezelni, és határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működik az egyedileg fejlesztett EPOS rendszernek köszönhetően. Emellett visszatérő kérdés a nagy parkok és közösségi területek robotizálása, amelyet immár két éve folyamatosan vizsgálunk” – mondta Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője.

Fő a biztonság

A fűnyíróknak azonban az élővilágra is vigyázniuk kell: az érzékelők például kikerülik a kertekben megbújó sünöket és más kisállatokat. Ha akadályt érzékelnek, egyszerűen elfordulnak, és más irányban folytatják a munkát, ha pedig felemelik a gépet, akkor a kések azonnal leállnak.

A tapasztalatok alapján a robotok nem kerülnek konfliktusba kutyákkal, egyéb háziállattal, és mivel egyes típusok akár 70 százalékos emelkedővel is megbirkóznak, alkalmazásuk tényleg szinte beavatkozástól mentes, tevékenységüket pedig a mobilos alkalmazással lehet követni. 

8 fotó megtekintése

A  sajtótájékoztatón ott volt az egész paletta, a kis, 5-600 négyzetméteres kertekre tervezett apró géptől egészen az ipari felhasználásra frissen csatasorba állított monstrumig, ami mutatja, hogy a robotok átvehetik a nagyobb területek fűnyírásának feladatát, sőt a cég jövőbeli elképzelése szerint egy teljesen autonóm rendszer fog kiépülni, amelyben drónok szállítják a megadott területre a robotfűnyírókat, amelyek a munkát elvégezve szintén drónra kapcsolódva hagyják majd el a helyszínt.

Feltéve, ha hagyjuk nekik, de miért ne hagynánk? Az arcba csapó szárdarabokat, a fél utcát felverő zajjal járó férfimunkát jó szívvel engedjük át a technikának, amit azért néha felügyelni kell, lehetőleg egy napozóágyon pihenve, jeges itallal a kézben.

Kép(ek) forrása: Kovács Miklós