Life Kovács Miklós 2023. 06. 29.

Ezzel a bringával beszélgethetünk tekerés közben

Most már kijelenthető, hogy eljött a nyolcvanas években, a Knight Rider sorozatban elképzelt járművek kora. Beszélnek, válaszolnak, megértik amit mondunk, igaz, a 21. század jegyében esetünkben nem egy csodás fekete sportkocsiról, hanem kerékpárról van szó.

Az Urtopia a hónap elején az Eurobike 2023 szakkiállításon mutatta be a világ első intelligens, ChatGPT-integrációval ellátott elektromos kerékpárját. A hangfelismerő technológiával kombinálva ez az e-bike képes valós idejű segítséget nyújtani a bringás igényei alapján, így minden utazás tele lesz meglepetésekkel. Cseveghetünk tehát menet közben, de vannak ennél fontosabb funkciók is: beépített GPS-navigáció, lopásgátló, illetve egészségügyi alkalmazások, amelyek rögzítik a szokásos statisztikákat, melyekből szép grafikonokat, elemzéseket rajzolnak a szoftverek. 

Ezzel a bringával beszélgethetünk tekerés közben

Ez már sejteti, hogy az Urtopia elektromos kerékpárjai guruló fitneszközpontok, amelyek a nyeregben ülő ember egészségét állítják a középpontba. Elvégre minél tovább él a felhasználó, annál több előfizetést tud utalni, így a globális cégek mosolyogva csapnak egymás tenyerébe, ha a vevő hosszú életéről van szó. Így például az Apple Health és a Strava platformokkal is összekapcsolódnak a bringák, valamint az iWatch egészségügyi adatait használva a kerékpárosok hatékonyan nyomon követhetik a pulzusszámuk ingadozását kerékpározás közben. 

Ezeket az adatokat okosan felhasználva a kerékpár állítja be, mekkora legyen az elektromos rásegítés, amivel egyértelműen hősnek érezheti magát bárki a nyeregben. Ha fárad a kilométerfalás királya, akkor észrevétlenül több elektromos segítséget kap, kart sem kell húzni, gombot sem kell nyomni, minden a testi reakciókat figyelve történik.