Life Fehér Patrik 2023. 06. 30.

Letilthat a YouTube, ha így nézed a videókat

Már élesben teszteli újítását a legnagyobb videómegosztó: az oldal blokkolhatja a videózást, ha kikerüljük a reklámokat.

Netezés közben kevés zavaróbb dolog van a reklámoknál, melyek megjelenésükkel megszakítják a bennünket valóban érdeklő tartalmat. Egy ideje már a YouTube-on is jelen vannak a videó közben bejövő reklámfilmek, melyektől sokan hülyét kapnak, és igyekeznek tenni ellenük.

Az embereknek erre két lehetőségük van a videómegosztó kapcsán: vagy előfizetnek a reklámmentes prémiumszolgáltatásra, vagy beszereznek egy hirdetésblokkolót, ingyen megszabadulva a reklámoktól. Egy idén februárban megjelent felmérés szerint mi, magyarok is előszeretettel nyúlunk ilyen eszközökhöz: a 16-29 éves korosztály 39 százaléka használ hirdetésblokkolót valamelyik eszközén, de a 60 év felettieknél is 26 százalék ez az arány.

Kép: Statista

Kép: Statista

Természetesen a YouTube azt szeretné, ha az emberek a cég számára kedvező első megoldást választanák. Mint kiderült, ki is dolgoztak egy új fejlesztést, mely gyakorlatilag ellehetetleníti a zavartalan videónézést hosszú távon azoknak, akik reklámblokkolót használnak.

Az oldal elkezdett figyelmeztetéseket küldeni, melyben az áll, hogy a videolejátszót három videó után blokkolják. A YouTube ugyanis észleli, hogy a felhasználó reklámblokkolót használ, ez pedig a figyelmeztetés szerint azért nem jó, mert a megjelenő hirdetések teszik lehetővé, hogy világszerte milliárdok használhassák ingyen a platformot.

Kép: Reddit

Kép: Reddit

A blokkolás veszélye megszűnik, ha a felhasználó a kivételek közé sorolja a YouTube-ot, magyarán engedélyezi a reklámok megjelenését. Emellett persze ott van a már említett előfizetési lehetőség is.

A BleepingComputer megkeresésére a YouTube elmondta, egyelőre még csak nagyon kis méretben zajlanak ezek a kísérletek, ám azt nem tudni, pontosan a világ mely pontjain szembesülhetnek a jelenséggel a felhasználók.

Forrás: Engadget, Statista
Kép(ek) forrása: Katja Knupper/Die Fotowerft/DeFodi Images via Getty Images