Life Kovács Miklós 2023. 07. 03.

Kék villanást lát, aki így belenéz egy induló atomreaktorba

Az atomenergia csodája, hogy egy halálos, de látványos sugár fényét pár méterről biztonságban figyelhetjük meg, csak iszonyatos mennyiségű víz kell hozzá.

Filmek, regények, számítógépes játékok látványos jelenete, amikor egy atomreaktor beindul, és derengő, sejtelmes kékes fényt kezd árasztani a moderátorként használt vízben. Nos, ez a jelenség nemcsak a forgatókönyvírók fejében létezik, hanem valódi fizikai jelenség, ami akár Pakson is megfigyelhető. 

A Cserenkov-sugárzás felfedezése 1934-re nyúlik vissza, amikor Pavel Alekszejevics Cserenkov szovjet fizikus először írta le ezt a jelenséget. A sugárzó részecskék hatását tanulmányozta folyadékokban. Észrevette, hogy a víz halványan, kéken világít bizonyos radioaktív részecskék elnyelésekor.

Ennek oka több mint érdekes, mivel a fényhatást olyan töltött, nagy energiájú részecskék (elektronok) okozzák, amelyek fénysebesség feletti tempóval száguldanak. Itt bevillan a jó öreg sci-fi alaptétel, miszerint nincs olyan létező dolog az univerzumban, ami leelőzhetné a fényt. Nos, ez a vákuumbéli fénysebességre igaz, más közegben a fény lelassul, ugyanakkor akadnak olyan gyors részecskék, amelyek ezért le tudják előzni.

Esetünkben ez a közeg a jó öreg víz, amelyben a fénysebesség csupán kétharmada a vákuumban mérhetőnek. A jelenség hasonló a hangrobbanáshoz, a részecskék mozgása nyomán lökéshullám keletkezik, ennek energiája a látható kék fény. A sugárzás nagy része az ibolyántúli spektrumban történik, de az energia egy részét mi kék derengő fényként érzékeljük. 

A Cserenkov-sugárzás jellegzetes kék színe éppen a jelenség előidézőjének, a fénysebességet meghaladó részecskének az energiájától függ. Minél nagyobb az adott részecske sebessége és energiája, annál intenzívebb a Cserenkov-sugárzás kibocsátott fénye. Ezért az erősen töltött részecskék, mint például az urániumatomok vagy a gamma-sugárzás, kiemelkedően erős Cserenkov-sugárzást eredményeznek.

A Cserenkov-sugárzás felfedezése óta számos alkalmazási területet találtak hozzá az emberiség számára. A részecskefizika kutatásában például az atommagok belső szerkezetének vizsgálatában használják a Cserenkov-sugárzást, de az orvostudományban is több helyen előfordul, többek között modern képalkotó eljárások során, mint például a pozitronemissziós tomográfia (PET), ahol a Cserenkov-sugárzás érzékelése is hozzájárulhat a képalkotás pontosabbá tételéhez.

Megfigyelése pedig teljesen biztonságos, csak nem árt, ha a reaktor és köztünk van nagyjából 53 000 liter víz, ami elnyeli a káros radioaktív sugárzást.

Kép(ek) forrása: Getty Images