Life Fehér Patrik 2023. 07. 09.

Rekord született a végkimerülésig tartó futóversenyen

Minden résztvevőt a végletekig hajszol az az ausztráliai futóverseny, melynek győztese több mint négy napon át futott, mielőtt megállt.

Ha lehetne rangsort állítani a világ legkeményebb futóversenyei között, lehet, hogy a Dead Cow Gully Backyard Masters bekerülne a top 10 közé. Az ausztráliai megmérettetést egyesek úgy is emlegetik, mint a verseny, ahol nincs célvonal, nem véletlenül: addig kell futnia a résztvevőknek, amíg bírják.

A futók feladata egyébként viszonylag egyszerűnek hangzik:

egy óra alatt meg kell tenniük egy 6,7 kilométeres kört, majd a következő órában még egyet, és így tovább, amíg bírják.

Tempó szempontjából nézve ez erősebb kocogást jelent 60 perc alatt, igaz, ekkor nem sok ideig pihenhetnek a résztvevők, de a táv növekedésével természetesen egyre jobban fáradaz ember. Nehézséget jelent még az is, hogy a verseny 24 órás, éjjel-nappal folyamatosan megy a végimerülésig: az idén június 17-én, szombat reggel 7-kor rajtoló eseményen a futók -2 és 22 Celsius-fok közötti időben futottak, az éjszakai csípős hideg is sokat kivehetett mindenkiből.

A 2023-as futam végül négy és fél napig tartott, és Phil Gore ultramaratonista győzelmével ért véget, aki 102 kört, azaz összesen 683 kilométert teljesített sikeresen. Az első helyezett ezzel rekordot döntött, egy körrel túlszárnyalva a korábbi csúcsot, na meg a második helyezett teljesítményét.

“Ez szürreális” – mesélte Gore a célba érést követően. “Emlékszem, amikor egy belga tartotta a rekordot 75-tel, de nem is gondoltam arra, hogy eljutok ide. Számomra a futás az életem része, a munkába is futva járok.” A győztes hozzátette még, hogy a hideg éjszakákra két hónapon keresztül készült hideg tusolásokkal.

Forrás: ABC.net.au
Kép(ek) forrása: Getty Images