Life Kovács Miklós 2023. 07. 11.

Tízszeres pénzt kaszál, aki ilyen gépet vett öt éve

2018-ban egy reklámkampány kedvéért állt össze a világhírű énekesnő Taylor Swift és a Fuji, és piacra dobtak egy limitált szériás kamerát, ami ma eredeti árának sokszorosát éri.

A Polaroid egyre menőbb, és ez a retróhullám se a semmiből alakult. A kezdeti lelkesedést a terület legnagyobb márkája, a Fuji lovagolta meg eredményesen, amikor 2018-ban piacra dobra az Instax SQ6 fényképezőgép Taylor Swift által dedikált, egyedi kivitelű, limitált szériáját. 

A fényképezőgépet a korabeli hírek szerint az énekesnő maga tervezte, az aranyszínű, régi újságokra emlékeztető mintázat, és a fekete alapszín neki köszönhető. Taylor Swift feltűnik a dobozon is, aláírásával együtt, így ez akkor egy igazi érdekes ajándék volt a rajongók számára 180 dolláros (63 ezer forint) áron.

Egy öt éves fényképező általában sokkal olcsóbb, mint a piacra dobáskor, de ez a különleges verzió fordított utat járt be, ma már akár az eredetihez mért tízszeres áron is elkelhet. (fotó: Fujifilm)

Egy ötéves fényképező általában sokkal olcsóbb, mint a piacra dobáskor, de ez a különleges verzió fordított utat járt be, ma már akár az eredetihez mért tízszeres áron is elkelhet. (fotó: Fujifilm)

Most, öt évvel a debütálás után az érintetlen, eredeti dobozzal rendelkező darabokért vannak akik 1800 dollárt (623 ezer forint), vagyis az eredeti tízszeresét is megadják. Ezt bizonyítja egy Ebay-hirdetés, ahol nyolc ilyen gépet árultak makulátlan állapotban, és mindegyiket sikerült eladniuk ezen az áron. 

Hiányos, használt darabok akadnak olcsóbban is, de azért kevés fényképezőgép van, ami ötéves korára megtízszerezi az árát, a Taylor Swift-féle Instax SQ6 viszont ilyen.

Egyedi fényképezőgéphez egyedi film járt (fotó: Fujifilm)

Egyedi fényképezőgéphez egyedi film járt (fotó: Fujifilm)

Az a pár tulaj jól járt, aki 2018-ban eltette a fiókba az érintetlen kamerát, de igazán a Fuji kaszált nagyot. A japán cég Taylor Swift világkörüli turnéját is támogatta, a rajongók pedig rákattantak a sima polaroidkamerákra is: 8,5 millió példányt adtak el 9 hónap alatt.

 

 

Forrás: digitalcameraworld.com
Kép(ek) forrása: Getty Images