Life Erdős Norbert 2023. 07. 13.

Ezért kell minden nap 5 perce kikapcsolni a telefonod

Ha nekünk nem hiszed el, hogy nem árt naponta 5 percre offolni a telefont, akkor hidd el a kiberbiztonsági szakértőknek.

Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese azt tanácsolta a lakosságnak, hogy naponta egyszer kapcsolják ki és be okostelefonjaikat – és ezzel a tanáccsal több kiberbiztonsági szakember is egyet ért.

Mindannyiunk felelőssége ez az egyszerű mozdulat: kapcsoljuk ki a telefonunkat minden este öt percre

Az ausztrál kormányfő tanácsa nem újdonság. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala 2020-ban adta ki a mobileszközök biztonságára vonatkozó legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatásokat, amelyek között szerepel az okostelefonok heti egyszeri újraindítása a hackertámadások megelőzése érdekében. Bár a mindennapos újraindítás túlzásnak tűnhet, a szakértők szerint bizonyos esetekben nem árt.

A telefon rendszeres újraindítása megnehezíti a hackerek dolgát, mivel a háttérben futó olyan alkalmazásokat és folyamatokat zár be telefonunkon, amelyek rosszindulatú szándékkal megfigyelhetik a felhasználókat vagy adatokat gyűjthetnek, nyilatkozta Dr. Priyadarsi Nanda, a Sydney-i Műszaki Egyetem oktatója, aki a kiberbiztonság fejlesztésére szakosodott. Nanda szerint sok felhasználó nem veszi észre, hogy olyan alkalmazások futnak a háttérben, amit meg sem nyitottak.

“Tekintettel arra, hogy milyen sokat használjuk az okostelefonokat, (és mennyire stabilak már az operációs rendszerek – a szerk.) simán van, hogy az emberek hónapokig nem kapcsolják ki a telefont és újra sem indítják” – mondta Nanda

Ha a támadói oldalról fut egy folyamat, a telefon kikapcsolása megszakítja a láncot, még ha csak arra az időre is, amíg a telefon ki van kapcsolva, ez biztosan frusztrálja a potenciális hackert és lassítja a munkáját.

Ha a támadói oldalról fut egy folyamat, a telefon kikapcsolása megszakítja a láncot, még ha csak arra az időre is, amíg a telefon ki van kapcsolva, ez biztosan frusztrálja a potenciális hackert és lassítja a munkáját.

A szakértők, bár támogatják a rendszeres újraindításra vonatkozó tanácsot, korábban rámutattak, hogy ez a stratégia valószínűleg nem fogja megállítani az elszánt hackereket, akik egy adott személyt vesznek célba – különösen annak fényében, hogy az elmúlt években nyilvánosságra kerültek a világ vezetőinek eszközeinek feltörésére használt kifinomult technológiák.

Dr. Arash Shaghaghi, az Új-dél-walesi Egyetem kiberbiztonsággal foglalkozó vezető oktatója szerint a napi újraindítás jó első lépés, hogy “a felhasználókat helyes kiberhigiéniára ösztönözzük”, mivel a kapcsolat megszakítása minimalizálhat bizonyos kockázatokat. De fontos megjegyezni, hogy a telefonok egyes elemei kikapcsolt állapotban is aktívak maradhatnak!

Shaghaghi elmondta, hogy az úgynevezett zéró kattintásos exploitok – kifinomult támadások, amelyek nem igényelnek a felhasználótól cselekvést ahhoz, hogy a támadó hozzáférjen a telefonhoz – esetében az okostelefon napi szintű újraindítása remek megoldás, hogy elvegyünk a hackerek kedvét a további próbálkozástól.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images