Life Kováts Olivér 2023. 07. 16.

127 év után leengedi a rolót a legendás sörfőzde

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei után az utolsó szöget is beütötték az Anchor Brewing koporsójába. Még az amerikai sörtilalmat is túlélte a vállalat, a koronavírusba és az inflációba viszont beletört a bicskája.

A korábbi sajtóértesüléseket megerősítve az Anchor Brewing, a kézműves sörfőzés egyik meghatározó szereplője bejelentette, hogy 127 év után befejezi a működését – írta meg a Robb Report.

Döntését azzal indokolta a legrégebbi San Franciscó-i kézműves sörfőzde, hogy az elmúlt években több millió dolláros veszteséget könyvelt el, ezzel pedig gazdaságilag fenntarthatatlanná vált. Helyzetét tovább súlyosbította, hogy az elmúlt években új befektetőt, vevőt sem sikerült találni a főzdének. „Ez egy rendkívül nehéz döntés, amit az Anchor több hónapnyi, alapos mérlegest követően hozott meg” – nyilatkozta Sam Singer szóvivő.

Singer magyarázata szerint az Anchor Brewing a koronavírus-világjárvány, majd a globális infláció kedvezőtlen hatásai miatt került nehéz helyzetbe, így már az is gondot okozott, hogy a felszínen maradjon az egyébként roppant erős versenypiacon. „Nem maradt más választása a vállalatnak, minthogy meghozza ezt a szomorú döntést” – tette hozzá.

A bejelentés nem csak egy korszak végét jelent a kézműves sörfőzés világában: a döntés értelmében 61-en veszítették el az állásukat.

SAN ANSELMO, CA - AUGUST 03: Bottles of Anchor Steam beer are displayed on August 3, 2017 in San Anselmo, California. San Francisco based Anchor Brewing announced plans to sell to JapanÕs Sapporo Holdings Ltd for an undisclosed amount. Anchor Steam has brewed in San Francisco for 121 years. (Photo Illustration by Justin Sullivan/Getty Images)

Az Anchor Steam volt a Los Angeles-i sörfőzde egyik slágerterméke, amit 1971 óta palackoztak (Fotó: Illusztráció: Justin Sullivan/Getty Images)

A kézműves sörfőzdét 1896-ban egy német bevándorló, Ernst F. Baruth alapította a vejével, Ott Schinkel Jr.-ral. Még azt is átvészelte az üzem, hogy a 20. században több mint tíz évre betiltották a sörök forgalmazását, később pedig Fritz Maytag tulajdonába került.

Ekkor kezdődött az Anchor Brewing virágzása, majd 1971-ben elkezdte palackozni legjellegzetesebb termékét, az Anchor Steam sört, ami a márka állásfoglalása szerint 19. századi, kültéri erjesztési gyakorlatáról kapta a nevét: a hűvös éjszakákon jellemzően gőzt generált. 1993-ban nyitotta meg a saját lepárlóját, ahol később whiskyt és gint is előállítottak. 2017-ben már átesett egy tulajdonosváltásán a cég, egy japán sörgyártó, a Sapporo vette meg.

Az alkalmazottak azonban nem voltak elégedettek a cégvezetés stílusával; a nézeteltérés azután csúcsosodott ki igazán, hogy 2019-ben egyesült a két cég. Megszűnése előtt különösen nehéz hónapokat élt meg az Anchor Brewing, mely a helyzete miatt arra kényszerült, hogy forgalmazását kaliforniai székhelyére korlátozza, továbbá megszüntesse közönségkedvenc sörkülönlegességét, a Christmas Ale-t.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Grant Faint/Getty Images