Life Kováts Olivér 2023. 07. 17.

Új és különleges emojik jönnek 2024-ben

Emojiból sosem elég, és már-már hagyomány, hogy minden évben újabb adaggal árasztják el a mobiltelefonjainkat és a közösségi oldalakat. Fejcsóválás, főnix, lime – avagy bemutatták, mikre számítsunk a következő egy évben.

Hangulatjelek már az 1990-es években is léteztek szöveges formában, de igazán az ezredforduló után indultak terjedésnek, mostani formájukban pedig 2015 eleje óta ismerjük őket, és a hétköznapjaink részévé váltak a különböző közösségi portálokon, illetve csevegőalkalmazásokban.

Még ha hivatalosan nem is tartják számon, de 2014 óta minden évben július 17-én tartják az emojivilágnapot, aminek Jeremy Burge, az Emojipedia alapítója az ötletgazdája. A jeles alkalmat megelőzően nyilvánosságra hozták az új hangulatjelek látványtervét, amit várhatóan ősszel fognak elfogadni, és azzal a lendülettel az Unicode 15.1-es frissítésébe is bekerül.

Az új emojik közé felvették a fejcsóválást és a bólogatást, a lime-ot, a törött láncot, a főnixmadaradat, valamint a barna gombát. Gendersemleges emojikkal is bővül választék, ahogyan futó, sétáló és kerekesszékes figurákkal is. (A teljes lista ide kattintva érhető el.)

A most nyilvánosságra hozott hangulatjeleket még nem végleges formájukban láthatjuk, a gyártók ugyanis még csiszolgatni fognak rajtuk, hogy azokat a saját stílusukra formálják, kvázi honosítsák, de úgy, hogy közben nem sérül a szimbólumok jelentéstartalma.

Ezeket szeptemberben fogják elfogadni, de a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva valószínű, hogy a felhasználóknál csak 2024-ben jelennek meg az új emotikonok.

Forrás: Emojipedia
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Stephen Lam/Getty Images