Life Kovács Miklós 2023. 07. 19.

A modern ember miatt színeződtek el a tengerek

Az elmúlt húsz évben az óceánok, tengerek több mint fele zöldebb árnyalatú lett, és ez a változás nem magyarázható természetes folyamatokkal egy új tanulmány szerint.

Globális jelenségről számoltak be kutatók, a trópusi óceánok, tengerek döntő többsége zöldebb árnyalatú lett húsz év alatt, és ennek hátterében a klímaváltozást, az emberi tevékenységet sejtik.

“Olyan hatásunk van az ökoszisztémára, amit még sosem láttunk”

– mondta B. B. Cael óceán- és klímakutató a Nature Newsnak. 

Az óceánok színét a felső rétegek állapota, az ott található életformák határozzák meg, a kék árnyalatú vízben kevesebb az élőlény, míg a zöldebb árnyalat több fitoplanktont jelent. 

Fitoplankton

Fitoplankton jelentős része túl kicsi, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban, ha elég magas számban vannak jelen, zöld elszíneződésként jelennek meg a víz felszínén, melyet a sejtjeikben lévő klorofill jelenléte okoz. A fitoplankton teszi ki a Föld fotoszintetikus aktivitásának felét, ők felelősek a Föld atmoszférájában jelen lévő oxigén egy jelentős részéért – csak a teljes mennyiség felét termelik a növények.

A fotoszintetizáló tengeri alga a helyi tápláléklánc alapja, élelemként szolgál a zooplankton elemeinek és a halaknak. A színváltozás azt jelzi, hogy az eddig fennálló rendszer változása megindult, az algák eloszlása, összetétele a víz melegedése, a klímaváltozás miatt eltér az eddig megszokottól, ez pedig a teljes ökoszisztémára hatással lehet – olvasható a szerdán a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az óceánok színét az Aqua műhold fedélzetén lévő MODIS  segítségével elemezték, 21 év adatait átfésülve jutottak erre a felfedezésre. 

A klímaváltozás ilyen jellegű hatását már évekkel ezelőtt jelezték szimulációs modellek, a mostani adatok tulajdonképpen ezeket igazolják, erősítik meg.  Az üvegházhatású gázokat belekalkuláló előzetes modell azt jósolta, hogy egy 20 éves időszak alatt a világ óceánjainak több mint 50 százaléka megváltoztatja a színét, ami szinte pontosan megegyezik azzal, amit a mostani tanulmány jelez.

Kép(ek) forrása: Getty Images