Life Kováts Olivér 2023. 07. 19.

Összerondították a világ egyik legdrágább szuperjachtját

Ibiza partjainál egy hatalmas méretű, 100 milliárd forintnál is magasabb értéket képviselő jachtot firkáltak össze spanyol klímaaktivisták. Megmozdulásukat azzal magyarázzák, hogy a leggazdagabbak többet szennyeznek, mint a fél bolygó együttesen.

Spanyol környezetvédelmi aktivisták graffitiztek össze egy 241 millió font, azaz közel 104 milliárd forint értékű szuperjachtot, ami Ibiza szigetén kötött ki, emiatt két aktivistát le is tartóztattak a helyi hatóságok – írta meg a CNN.

Mint kiderült, az akció mögött a Futuro Vegetal nevű csoport áll, mely meg is örökítette, ahogy a Kaos nevet viselő luxushajót piros és fekete festékkel fújták le, a Twitteren később közzétett felvételen pedig az látható, ezután egy transzparenst is kifeszítettek:

„Ti fogyasztotok, mások szenvednek” – olvasható a feliraton. Egy másik videóban elhangzott, hogy „a világ népességének leggazdagabb 1%-a többet szennyez, mint a legszegényebb 50%-a”, és ezzel „elpusztítják a bolygónkat”.

Többek között a Daily Mail is arról számolt be, hogy a 109 méter hosszú luxushajó a Walmart amerikai kiskereskedelmi lánc örökösnője, a becslések szerint 7,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Nancy Walton Laurie birtokában van, ám a CNN hiába kereste őt, nem reagált. A brit bulvárlapnak viszont nyilatkozott egy közeli jacht legénysége, mely szerint a rongálás okozta károk „milliós nagyságrendűek”. A sors különös fintora, hogy egybehangzó értesülések szerint Laurie épp aznap készült távozni Ibizáról, amikor az eset történt.

Ami magát a több mint 4500 tonnás hajót illeti, 2017-ben építették Hollandiában, és akkor a Jubilee nevet kapta, majd a Yachtbible cikke szerint 2020-ban tervezették át. Úgy tudni, gyakran megfordul Európában és a Földközi-tengeren, ahová Laurie a férjével és a lányával szokott elutazni.

Négy fedélzete és 16 kabinja van a Kaosnak, mely összesen 31 vendéget képes elszállásolni, a 45 fős személyzetre pedig 24 kabin jut. VIP-lakosztályokból összesen négy található a hajón, de a sztenderd lakosztályok többsége is rendelkezik saját fürdőszobával. A legnagyobb fedélzeten kapott helyet az étterem, az úszómedence és az akvárium, de a hajó felszereltségéből többek közt a mozi, a szauna, az edzőterem, de még a gyógyfürdő sem maradhatott ki. Nem meglepő, hogy helikopterleszálló is van rajta.

A 241 millió fontos árral a különféle listák szerint ez a hajó ott van a világ 15 legdrágább jachtja között.

Forrás: CNN, Daily Mail, Yachtbible
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images