Life Kováts Olivér 2023. 07. 20.

Örülhetnek a magyarok, vége a fizetős strandoknak

Közkincsnek számít a tengerpart, ezért mindenkinek joga van szabadon használni – egy eddig is érvényben lévő jogszabályra hivatkozva sikerült lezárni a fizetős strandok korszakát Horvátországban, vagyis a külföldre utazó magyarok által legtöbbet látogatott országban.

Megszavazta a horvát országgyűlés a tengerparti gazdasági hasznosításról szóló legújabb törvényt, ami amellett, hogy nehezebbé teszi a tengerparti építkezést, végzetes csapást mér a fizetős strandokra – írja helyi beszámolókra hivatkozva a Világgazdaság.

Bár az alkotmányban eddig is világosan szerepelt, hogy „a tengerpart közkincs”, a társadalomban évek óta kérdéseket vetettek fel a fizetős strandok. Alkotmánysértés miatt azonban a hatóságok nem szabhatnak ki bírságot, így a részletszabályozás kidolgozásáig, azaz mostanáig nemigen lehetett mit tenni a fizetős strandokkal a magyarok körében is rendkívül népszerű Horvátországban.

Amellett, hogy mostantól a strandolásért nem szabad pénzt kérni, az új szabályozás értelmében a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, valamint napágy- és strandeszköz-kölcsönzők működését is koncessziós engedélyhez kötik, amit minden esetben a helyi önkormányzatok állítanak ki, legfeljebb öt évre. Néhány kivételtől eltekintve fizetni is kell érte, de például a tengerparti szállodák a mostani változással kikerültek ebből a körből.

Megtiltják a tengerparti építkezést is: a vonatkozó törvény úgy szól, hogy a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteres körzetben tilos bármilyen építkezés. A rendelet ugyanakkor a történelmi épületekre, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúrára nem vonatkozik.

Forrás: Világgazdaság
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Diego Puletto/Getty Images