Life Kovács Miklós 2023. 07. 21.

A japánok megcsinálták az év dinnyéjét

Japán nyughatatlan földművesei idén sem pihentek, most a dinnye és a citrom tulajdonságait sikerült ötvözniük egy új nemesített fajtában.

Japánban termelik a világ legnagyobb gonddal ápolt, legdrágább gyümölcseit. Minden évben hír a helyi árverés, ahol milliókat adnak egy-egy darab dinnyéért.

A szigetország északi részén, Hokkaido szigetén termesztett jubari sárgadinnye ekkora sztár, de most úgy tűnik, akad egy feltörekvő új nemesítés is, ami egyedi ízvilággal próbál trónra kerülni.

A citromdinnye a dinnye édességét és aromáját a citromra emlékeztető enyhe savanyú ízzel ötvözi.

A japánok megcsinálták az év dinnyéjét

A Suntory Flowers japán kertészeti vállalat állítólag öt évet töltött a citromdinnye kifejlesztésével, és egy eredetileg a tengerentúlról importált dinnyefajtából nemesítette. A folyamat rengeteg próbálkozással és hibával járt, de a türelem és kitartás szó szerint meghozta gyümölcsét.

A fejlesztési időszak alatt a kertészek számos tényezővel, többek között a termesztési módszerekkel és a betakarítási idővel is sokat kísérleteztek. Egyelőre korlátozott számban kerül a polcokra a japán furcsaság, szezononként  nagyjából 3800 darabot szüretelnek le Hokkaido gazdái. Ezt a dinnyét viszont nem árverésen értékesítik, hanem a környék boltjaiban, nagyjából 8 ezer forintos áron.

Forrás: Suntory, Suntory Flowers
Kép(ek) forrása: Suntory, Suntory Flowers