Life Kovács Miklós 2023. 07. 21.

Milliókat érnek ma az Apple régi cipői

Ma már minden aranyat ér, ami ritka és az Apple márkához köthető. Régen kallódó kacatok értékelődnek így fel, egy pár 90-es évekből származó edzőcipőért például milliókat adhatnak.

Az Apple ma egyet jelent a zseniálisan minimalista, mégis azonosítható formatervekkel, minden eszközük azonnal felismerhető, ugyanakkor végletekig visszafogott. A stílushoz való vonzódás mindig is jelen volt a cégnél, a nyolcvanas években „The Apple Collection” néven még egy komplett ruhakollekcióval is próbálkoztak.

Ez a kísérlet nem hozott üzleti sikert, de azért az 1990-es években még volt alkalom, amikor előkerültek prototípus-sportcipők. A szivárványos logóval ellátott korabeli lábbelik promóciós ajándékként, Apple-dolgozók, -munkatársak számára volt elérhető. 

Rejtélyes darab, nincs információ arról, mennyit készítettek

Rejtélyes modell, nincs információ arról, mennyit készítettek belőle

Kevés maradt fenn, ami pedig előkerül, azt őrült áron tudják eladni. A Sotheby’s kínálatában frissen feltűnt párnak például meghatározott, fix ára van, kereken 50 ezer dollárt, vagyis 17 millió forintot kérnek érte. 

Vannak apró hibái, hiszen ez nem egy sorozatgyártású darab, valamint a színe is megsárgult némileg az évek alatt, de ettől eltekintve egy sosem használt, gyakorlatilag új ritkaságról van szó, amit valamikor az 1990-es évek közepén egy konferencián szerezhettek meg a résztvevők ingyen. 

Az Apple korabeli megjelenéséhez igazodik a sportcipő

Az Apple korabeli megjelenéséhez igazodik a sportcipő

Klasszikus, korabeli fehér dizájn, Apple-logók és színek, ez a rajongók számára egy gyűjtői darab, amiről nem lehet tudni, hány darab van még, a Sotheby’s oldalán sincs erről információ, lehet, hogy valaki épp most csap majd le az utolsó darabra, és akkor az árak még feljebb kúsznak majd.

Forrás: hypebeast.com
Kép(ek) forrása: Sotheby's