Life Kovács Miklós 2023. 07. 23.

Pletykák övezik a sivatagban talált rejtélyes óriást

A végtelennek tűnő sivatagban, a dél-ausztráliai Marree város határában található a világ egyik legérdekesebb rejtélye. Madártávlatból egy gigantikus emberi alak látható a porban kialakítva, amint egy botot (vagy bumerángot?) tart a kezében.

Méretei gigantikusak, az emberalak maga 3,5 kilométer hosszú és egy 28 kilométeres körben terül el. A vonalak ennek megfelelően szintén nem bottal a porba húzott csíkok, 35 cenitméter mély, és 35 méter széles árokról van szó. Akkora, hogy még műholdról is könnyen észlelhető, amit a NASA által készített felvétel is bizonyít.

Az alkotás keletkezésének körülményeit teljes homály fedi. Az 1998-as felfedezés óta eltelt évtizedek alatt senki sem vállalta érte a felelősséget, noha számtalan teória látott napvilágot a rajz eredetét illetően.

Vélhetően GPS használatával készült, mert pontos a rajz, és ahhoz hogy egyben lássuk, legalább ezer méter magasról kell letekinteni. Az időjárás nem kímélte az alkotást, de 2016-ban helyi aktivisták úgy döntöttek, megállítják a szél pusztítását, és öt napos megfeszített munkával felújították az emberalakot. 

Az 1998-as felfedezéskor látható állapot. (fotó: Peter Campbell )

Az 1998-as felfedezéskor látható állapot. (fotó: Peter Campbell )

A legnagyobb kérdésre, az alkotó kilétére viszont nem derült fény az évek során. Pedig ehhez kellett pár ember, felszerelés, de mégse bukkant senki a nyomukra. 

Pár éve egy ausztrál vállalkozó, Dick Smith 5 ezer ausztrál dollárt, ami több mint egymillió forintnak felel meg, ajánlott fel azoknak, akik információval szolgálnak a rejtély megoldásával kapcsolatban. Az elmúlt években a stábjával számos videót és fotót elemeztek, de a nyomozás nem vezetett eredményre.

A vállalkozó szerint valószínű, hogy egy csoport lehetett az alkotó, ezért ajánlott fel jelentős pénzjutalmat, remélve, hogy valaki az informátorok közül beszámolhat a munkafolyamatról.

Az egyik legvalószínűbb forgatókönyv szerint amerikai művészek hozták össze a sivatagi embert. Ezt rejtélyes faxok bizonyítják, amelyek az emberalak első észlelését követően érkeztek a környék újságaihoz. Ezekben amerikai nyelvezetet használtak és rendszeresen mérföldeket említettek az Ausztráliában használt kilométerek helyett.

A nyomozás során felmerült az ausztrál hadsereg, az amerikai légierő és Bardius Goldberg, a helyi aboriginal kulturáért rajongó művész is, mint lehetséges elkövetők. Utóbbiról közeli barátja állította, hogy még életében elismerte a részvételét,  de mivel a művész 2002-ben elhunyt, így ez az állítás is csak a pletykák sorát erősíti.

Forrás: 24.hu, CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: NASA Earth Observatory/Lauren Dauphin