Life Kovács Miklós 2023. 07. 24.

A jövőben úgy táncolunk, ahogy a mesterséges intelligencia fütyül

Táncvideókból tanult mozdulatok és egy fénykép alapján a mesterséges intelligenciának köszönhetően ma már bárkiről készülhet táncos videó a legbonyolultabb koreográfiával.

A Microsoft, valamint a szingapúri Nanyang Technological Universityn dolgozó Vang Tan kutatócsoportja bárkit megtáncoltat, akkor is, ha sosem tett meg egyetlen tánclépést sem, és elég hozzá egyetlen digitális fotó. Újabb lépés ez a mesterséges intelligencia fejlesztésében, a tökéletes állóképek után egyre inkább a videók területén jelennek meg az újdonságok, amelyeket még egyelőre könnyű megkülönböztetni a valóságtól.

A fejlődés ütemét nézve azonban nem sokáig marad ez a helyzet. A frappánsan “Disentangled Control for Referring Human Dance Generation in Real World” vagyis “DisCo” elnevezésű algoritmus már most élvezhető eredményt hoz össze, betanulását pedig a TikTok-applikációban milliószám elérhető táncolós videók segítették. 

A modell három részre osztja a bevitt képet: a háttérre, az előtérre és a rajta szereplő személy által felvett pózra. Következő lépésként ezeket az információkat összefésüli a TikTok közösségi applikációban fellelhető végtelen mennyiségű táncvideó képi adataival, és a beállított dalra olyan videót hoz létre, amin az adott személy láthatóan a ritmusra reagálva táncol. 

Nemes cél vezérelte a fejlesztést, elvileg a nagy ívű táncmozdulatok, koreográfiák előzetes megjelenítését segíti az alkalmazás. Tévéműsorok, előadások készítői láthatnák így hús-vér emberek nélkül, hogy végül milyen lesz a színpadkép. 

Ezen a ponton pedig sokakban felmerül a kérdés, hogy ha a program már tökéletesen fogja utánozni az emberi mozdulatokat, és a generált alakokat könnyedén be lehet illeszteni a tévéműsorba, akkor mennyi szükség lesz még valódi háttértáncosokra?

A választ hamarosan megkapjuk, annyi biztos, hogy a fejlődés megállíthatatlan, nemrég egy másik MI-eszközzel ókori szobrokat táncoltattak meg.

Forrás: nme.com
Kép(ek) forrása: Kovács Miklós/Midjourney