Life Kovács Miklós 2023. 07. 25.

A lehető legfurább helyre építettek luxushotelt

A szintek többsége a föld alatt van az elhagyott kőbánya külszíni fejtésére épült szállodában.

2019-ben Kínában nyitotta meg a kapuit a világ első olyan luxusszállodája, amelyet egy elhagyott kőbányából alakítottak ki.  A Kínában található 337 vendégszobás Intercontinental Shanghai Wonderland Hotelt Martin Jochman és stúdiója, a JADE + QA tervezte.

Ilyen helyen általában szemétdombokat találunk, de a merész álmok megvalósulásával a 88 méter mély, vízzel teli, használaton kívüli kőfejtő ma már az ötcsillagos luxus otthona. Az épület különlegessége, hogy a szintek nagy része a kőfalhoz kapcsolódik, tehát a föld alatt található. Mindössze két emelet emelkedik a földfelszín felé, a további 16 pedig a kőfejtő mélyében található. 

Így az érkezők egy alacsony épületet látnak, a tájat a természet uralja, és csak belépve tapasztalják meg, hogy a bánya gyomrában egy óriási hotel található. A legalsó szinten úszómedencéket találunk, a szálloda oldalát pedig látványos kialakítású “üvegvízesés” díszíti. 

Az építők kihasználták a hely adottságait, és egy fenntartható, a természetbe olvadó megoldást valósítottak meg. Az épület legtetejére zöldtető, vagyis fűvel borított felület került, a hűtés-fűtés kialakításánál pedig kihasználták az óriási sziklafal adottságait, ami egyedi mikroklímát biztosít, és csökkenti a fenntartás költségeit. 

Csak a bánya felett, madártávlatból látszik mekkora a létesítmény. (Fotó: Feature China / Future Publishing/Getty Images)

Csak a bánya felett, madártávlatból látszik mekkora a létesítmény. (Fotó: Feature China / Future Publishing/Getty Images)

An aerial view of the luxury hotel InterContinental Shanghai Wonderland built inside a deserted quarry pit in southwestern Shanghai, China Wednesday, Oct. 10, 2018. The building has 18 floors, 16 of which are below ground including two submerged under water. After multiple delays, the hotel, designed by British firm Atkins, will finally open later this year.PHOTOGRAPH BY Feature China / Future Publishing (Photo credit should read Feature China/Future Publishing via Getty Images)

Kép: Feature China/Future Publishing via Getty Images

Az építkezés legnagyobb kihívása maga a sziklafal volt, amit megfelelően stabilizálni kellett, hogy a hotel megépülhessen. Ezt 2015-re sikerült elérni, a valós építkezés így négy évig tartott, az eredmény pedig egy egyedülálló luxusszálló, ahol a legolcsóbb szobák 100 000 forintért foglalhatóak éjszakánként.

Forrás: theawesomer.com
Kép(ek) forrása: Feature China/Future Publishing/Getty Images