Life Erdős Norbert 2023. 07. 25.

Csodás képeken Magyarország legszebb erdeje

Egy internetes szavazáson a debreceni Nagyerdő nyerte el a "Magyarország legszebb erdeje" címet. Hoztunk nektek néhány gyönyörű képet róla.

Voksolni két hétig lehetett az Agrárminisztérium által indított facebookos szimpátiaszavazáson, ahová több mint 61 ezer voks érkezett. A debreceni Nagyerdő végzett az első helyen, a második a lillafüredi Zsófia-kilátó lett, a dobogó harmadik helyére pedig a Cuha-völgy “állhatott fel”. A debreceni Nagyerdő 1939-ben lett természetvédelmi terület, nevét a hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta.

Csodás képeken Magyarország legszebb erdeje

Az erdő szélén található a Diószegi Sámuel Oktatóközpont, amely kiindulási pontja a Gyöngyvirág és az Odvas keltike tanösvényeknek. A Nagyerdő védelme és megőrzése nagyon fontos a fiatalok tanítása és természetszeretetre nevelése szempontjából is, a gyerekek szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdővel, annak élővilágával és az erdészeti munkákkal.

Csodás képeken Magyarország legszebb erdeje

A Nagyerdő területén mintegy 700-800 növényfajt tartanak számon és jelenleg 2 fokozottan védett, 49 védett gerinces, valamint 39 védett gerinctelen állatfaj élőhelye

Csodás képeken Magyarország legszebb erdeje

A koronavírus-járvány idején nőtt az erdők látogatottsága, évente 40-50 millióra becsülhető az erdei kirándulások száma – közölte Nagy István agrárminiszter. A klímaváltozás szempontjából is nagy szerepük van az erdőknek, ezért jelentős eredmény az, hogy száz év alatt megduplázódott Magyarország fás területeinek nagysága. Ma már 2,3 millió hektárt, az ország területének egynegyedét borítja erdő.

Galéria

11 fotó megtekintése
Forrás: MTI, Wikipédia
Kép(ek) forrása: MTI