Life Fehér Patrik 2023. 07. 25.

Halott madarakból készülnek lenyűgöző drónok

Elsőre bizarrnak tűnhetnek ezek a repülő szerkezetek, pedig valamiben sokkal jobbak, mint hagyományos társaik.

Legtöbbünknek a drón szó hallatán egy négy- vagy több rotorból álló, magasan repkedő, zümmögő szerkezet jut eszébe. Számunkra ez teljesen normális, a bennünket körülvevő élővilág számára azonban egyáltalán nem természetes, hogy ilyen dolgok léteznek, pedig a drónok számos tudományos projekt munkáját elősegíthetik.

Az Új-Mexikói Bányászati és Technológiai Intézetben olyan kompromisszumos megoldással álltak elő, mely az élővilágot sem zavarja, és az emberek is elégedettek lehetnek. Mostafa Hassanalian, az intézet professzora halott madarakból épít drónokat, tollakkal, természetesen mozgó szárnyakkal, zümmögés nélkül.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dr. Mostafa Hassanalian (@mostafahassanalian) által megosztott bejegyzés

Gyakorlatilag robotizált állatpreparátumok ezek, ahol a test belsejében helyeznek el minden, a repüléshez szükséges mechanikát, legyen szó motorokról, elektronikáról vagy áramforrásról. Kívülre jöhetnek a csak és kizárólag természetes módon elhunyt madarak tollai, és gyakorlatilag készen is vannak a madárbarát drónok, melyekből egyaránt készül kisebb és nagyobb is. Ezek a professzor elmondása szerint nem zavarják a madarakat, egészen közelről lehet őket így tanulmányozni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dr. Mostafa Hassanalian (@mostafahassanalian) által megosztott bejegyzés

Felmerülhet viszont egy másik kérdés is: hogyan tudjuk majd megkülönböztetni az esetleg akár utánunk kémkedő, bennünket megfigyelő drónmadarakat az igaziaktól? Nos, erre a professzor sem tudott megnyugtató választ adni…

Forrás: 60 Second Docs
Kép(ek) forrása: Faisal Khan/NurPhoto via Getty Images