Life Fehér Patrik 2023. 08. 01.

Erdőirtással mentenék meg a bolygót

Több nagy támogató, köztük Bill Gates is anyagi segítséget nyújtott annak a vállalkozásnak, amely a trendekkel szöges ellentétben álló gondolkodással csökkentené a légkör szén-dioxid-tartalmát.

Gyakorlatilag a csapból is az folyik, hogy Földünk jövőjének, a klímaváltozás lassításának kulcsa az, ha csökkentjük a légkör szén-dioxid-tartalmát. Ennek egy módja az erdők megvédése, a fák ültetése és a kitermelések megállítása.

Ezzel homlokegyenest szembemegy a Kodama Systems nevű cég elképzelése. A vállalat ötlete szerint a szén-dioxidot úgy is meg lehet kötni, ha kivágjuk az erdőket, a fákat pedig eltemetjük. Így a Föld alá kerül a megkötött gáz, melyet légmentesen elzárnak a külvilág elől, így még szép lassan, a természetes korhadással együtt sem eregetik vissza a szén-dioxidot a légkörbe – ugyanis a korhadás végbe sem megy.

Az elsőre furcsa ötletnek nagyon is van értelme, ha belegondolunk, az elmúlt években például Kaliforniában vagy Kanadában tomboló többhetes erdőtüzekbe – utóbbi füstje még New Yorkot is beterítette. Amikor elégnek ezek a fák, búcsút inthetünk az addig megkötött szén-dioxidnak, a füsttel együtt az is elszáll.

Erdőirtással mentenék meg a bolygót

Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata is pontosan tudja ezt, és ők a Kodama Systemstől függetlenül elkezdtek tenni a probléma ellen. A tervük az, hogy az előttünk álló évtizedben 70 millió hektár erdőt vágnak ki a nyugati országrészben, az ebből nyert 1 milliárd tonna szárazanyag-tartalom nagy részét pedig fűrésztelepeken használják fel.

Erdőirtással mentenék meg a bolygót

Ezen a ponton jön azonban az állam problémája: minden fát nem lehet lepasszolni felhasználásra, van, amit nekik is el kellene égetniük, természetesen ellenőrzött körülmények között. Itt lépne közbe a Kodana, akik régi, már használaton kívüli bányákba öntenék a fahulladékot, azokat lezárnák, és senkit nem zavarna ez az egész.

Ötletükre már 6,6 millió dollárt (2,3 milliárd forintot) kalapoztak össze többek között Bill Gates egyik alapítványától, ami önmagában rengeteg pénz, viszont az igazi üzlet nem ebben rejlik. A szén-dioxid megkötésével pénzt lehet keresni, ugyanis azok a cégek, akik ilyesmivel foglalkozhatnak, ezeket a kvótákat jó pénzért eladhatják azon vállalkozásoknak vagy magánszemélyeknek, akik tevékenységük során az engedélyezettnél több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ide tartozhatnak légitársaságok, ipari cégek, de olyan gazdagok is, akik magánrepülőjük legális működtetéséhez vesznek ilyen kvótát.

Forrás: Forbes
Kép(ek) forrása: Getty Images