Life Kovács Miklós 2023. 08. 09.

A billentyűk leütésének hangja elég, hogy kiderüljön, mit gépelünk

Brit kutatók egy csoportja félelmetes dologra tanított meg egy algoritmust, a program már a billentyűzet hangjából képes megmondani, hogy mit gépeltünk be.

Ráadásul mindezt igen pontosan vitte véghez a mélytanulásra képes mesterséges intelligencia, a felismerés pontossága 95 százalékos volt, ha a helyszínen rögzítették a billentyűk hangját egy jó minőségű mikrofonnal. Ami még félelmetesebb, hogy a népszerű, videókonferenciákhoz használt Zoom programon keresztül is tudott hallgatózni a program, így 93 százalékos pontosságot ért el. 

Ezzel új védelmi rés nyílt a digitális életterünkben. Az egyre több, jó mikrofonnal felszerelt eszköz, az egyre több mindenhez hozzáférő applikáció lehetőséget ad az ilyen kártékony adatgyűjtésre. Igazi lökést a gépi tanulás fejlődése adott, a brit kutatók eredményei szerint már tényleg elég némi háttérzaj, hogy szenzitív információkhoz jusson hozzá a lehallgatást végző fél.

 A Bleeping Computer leírja a támadás részleteit is. Ha már megvannak az eszközök, akkor nem kell zseninek lenni a kivitelezéshez: első körben a billentyűleütések hangját kell rögzíteni, ez szükséges az algoritmus betanításához. Ezt egy rejtett mikrofonnal, vagy a célpont telefonját feltörve, valamilyen konferenciaprogrammal érhetik el rosszban sántikálók. A brit tudósok egy MacBook Pro 36 billentyűzetével tanították be az algoritmust, minden billentyűt csupán 25 alkalommal kellett leütni a sikeres “oktatáshoz”. 

Innen már a program végezte a dolgát, ha a megfigyelt személy ilyen típusú billentyűzeten dolgozott, akkor a hangok alapján le tudta másolni, mit is írt le. A kísérlet rámutat a digitális teret fenyegető újabb veszélyekre, amelyek listája így egy újabb, furfangos módszerrel bővült.

Forrás: Bleeping Computer
Kép(ek) forrása: d3sign, Getty Images