A kávézás sokak számára egyet jelent a keserű, magában ihatatlan fekete lével, amit mégis rituális áhítattal fogyasztunk. Nos, azért elöljáróban leszögezhetjük, hogy a minőségi alapanyagból, megfelelő módszerekkel főzött kávé korántsem keserű, és mindenféle kiegészítés nélkül ad ütős, összetett ízélményt.
A hétköznapokban ehhez viszont nehéz hozzájutni, só viszont szinte mindenhol akad, és állítólag egy csipetnyi elveszi a keserű aromát.
A Well+Good magazin számára Jiyoon Han, egy New Yorkban üzemelő kávépörkölő vezetője osztotta meg a sózott kávéval kapcsolatos tudnivalókat. “A só hozzáadásának egyetlen funkciója van: csökkenti a keserűséget” – magyarázza Han. “Nem fokozza a kávé meglévő ízeit, és nem javítja fel a rossz minőségű kávét. Ez a trükk az igazán sötétre pörkölt, olcsó kávék esetén működik.”
Elmondása szerint a világos vagy közepesen pörkölt kávénál a só hozzáadása valószínűleg nem jár előnyökkel, mivel ezek már alapjáraton sem számítanak bántóan keserűnek.
“Egy 1980-as tanulmány szerint az egyszerű konyhasó rendkívül hatékonyan fojtja el a keserű ízeket, nemcsak a kávéban, hanem bármilyen ételben, ezért is kezdték el az emberek sózni a padlizsánt. A só keserűséget elnyomó képességét egy 1995-ös kutatás is bebizonyította” – írja a 24.hu.