Life Kovács Miklós 2023. 08. 14.

Csodás képek készültek a magyar égboltról

Az idény kiemelkedő, szabad szemmel is megfigyelhető égi jelenségéről, a Perseidák meteorhullásról több látványos fotó, videó is készült a hétvégén.

Évente számos meteorzáport lehet megfigyelni a Földről, amelyek közül három emelkedik ki: a Kvadrantidák januárban, a Geminidák meteorraj decemberben, az aktuális Perseidák pedig augusztusban ad okot az ég kémlelésére.

Idén a kellemes időjárás és a felhőmentes égbolt ideális körülményeket biztosított a megfigyelésre, a hétvégén tetőző meteorhullást az ország több pontján fotózták, sőt videófelvétel is készült. A Bükki Csillagda Facebook-oldalán osztotta meg a felvillanó meteorrajról készült time-lapse videót.

A Perseidák maximuma vasárnap magyar idő szerint reggel kilenc és délután négy óra között történt meg, de aki lemaradt, annak sem kell szomorkodnia. A Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) tájékoztatása szerint az előtte és utána következő éjszakán, tehát akár ma is lehet maximumközeli aktivitásra számítani, de egészen augusztus 24-ig minden éjjel elkaphatunk pár hullócsillagot.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fotó: MTI/Komka Péter

Az MTI fotóriportere hosszú expozíciós idővel készült felvételeket készített a Perseidákról az elmúlt éjjel Hollókőnél. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek – emlékeztetett az MTI.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fotó: MTI/Komka Péter

A jelenségről nagyszerű képet készített Jenei Martin fotós is, aki a megfigyeléshez kifejezetten alkalmas, alacsony fényszennyezettségű település, Nagyrábé környékén rögzítette a hullócsillagokat. A kép különlegessége, hogy több felvétel eredményét, az egész éjszaka termését mutatja meg egy fotóba sűrítve. 

Fotó: Jenei Martin - M8 Photo

Fotó: Jenei Martin – M8 Photo

Forrás: Bükki Csillagda, meteomecsek, MTI, VCSE
Kép(ek) forrása: Jenei Martin - M8 Photo, MTI/Komka Péter