Life Kovács Miklós 2023. 08. 16.

A hírhedt millió dolláros dobás, amit alig akartak kifizetni

Máig emlékezetes pillanata az NBA történetének egy 1993-as meccs szünetében megrendezett dobóverseny, ahol egész pályáról kellett betalálni a gyűrűbe. Egy próbálkozónak sikerült, a jutalmat azonban nem kapta meg könnyen.

Átlagos meccs volt 1993-ban a Chicago Bulls és a Miami Heat áprilisi mérkőzése. A harmadik negyedet követően egy közönségnek szóló versengéssel dobták fel a hangulatot. Egymillió dollárt ajánlottak annak a rajongónak, aki 22,8 méterről, vagyis a szemben lévő térfél közepéről betalál a gyűrűbe.

Elég esélytelennek tűnt a dolog, de Don Calhoun pár pattintás után fél kézzel küldte meg a labdát, ami csont nélkül csattant a hálóba. Keveseknek sikerült ez, 1989-ben egy másik néző járt sikerrel, aki akkor egy autót nyert. Ebben az évben az esetig a Chicago Bulls 19 alkalommal rendezte meg ezt a promóciós játékot, a legügyesebbek maximum a palánkot találták el.  

A Chicago Bulls és Michael Jordan akkoriban már az NBA legnagyobb sztárjai voltak, náluk nyerni egy ilyen kihíváson nem csak a pénzről szólt (fotó: Getty Images)

A Chicago Bulls és Michael Jordan akkoriban már az NBA legnagyobb sztárjai voltak, náluk nyerni egy ilyen kihíváson nem csak a pénzről szólt (fotó: Getty Images)

Calhoun tehát alig kimutatható eséllyel állt oda, neki viszont sikerült a lehetetlen. Betalált, a stadion pedig szinte felrobbant, a közönség üvöltve ünnepelt, a Chicago Bulls tagjai rohanva gratuláltak a szerencsés 23 éves srácnak, Michael Jordan ölelte, Scottie Pippen kezet rázott vele, egy pillanatra a Bulls tagja lehetett, a kosárlabda legendái rajongták körbe. Díja egymillió dollárra rúgott, ami akkor még zsírosabb összeg volt, mint napjainkban. Az inflációval számolva ez nagyjából 700 millió forintot jelent, ami tényleg sorsfordító összeg. 

Vele voltak tele a sportműsorok, róla írt az újság, de a bankszámlájára hiába várta a köteg zöldhasút. A versenyt szervező biztosító ugyanis talált egy tényezőt a fellebbezésre és a kizárásra.

A szabályok szerint az ilyen versenyekből automatikusan kizárják azokat, akik szervezett formában űzték az adott sportágat az eseményt megelőző öt évben. Calhoun pedig a főiskolán tagja volt a kosárlabdacsapatnak, erre hivatkozva meg akarták tagadni a nyeremény kifizetését. 

Hidegzuhany volt ez Calhoun számára, de a bizonytalanság nem tartott sokáig.

Calhoun a nevezés előtt kitöltött nyomtatványon ugyanis bejelölte, hogy három évvel korábban ő csapatban játszott, ennek ellenére engedték dobni. Ennek köszönhetően, és természetesen a közönség negatív reakciójától tartva, valamint a játékosok nyomásának engedve a Chicago Bulls és több szponzor is úgy döntött, hogy a biztosító véleményétől függetlenül összedobják a nyeremény összegét.

A férfi az eset után a dobásnál használt labdát magával vitte, és  többek között sikerült Michael Jordannel is aláíratnia. A legenda találkozásuk során ennyit kérdezett: “Megkaptad a pénzt?”

Amikor Calhoun igennel válaszolt, Jordan elárulta, hogy az egész csapat felháborodva követelte, hogy fizessék ki neki a nyereményt. 

Az egymilliót felosztották, évi járadékként, 50 ezer dolláros részletekben kapta meg Calhoun, ami így nem változtatott nagy mértékben az életén. A csoda hullámai elültek, munkáját folytatta, négy gyermekének boldogulását, tanulmányait tudta támogatni a hihetetlen dobással. Azóta is átlagos családi életet élnek, az aláírt labdát pedig ereklyeként őrzik.

Forrás: abc7chicago
Kép(ek) forrása: Getty Images