Life Fehér Patrik 2023. 08. 24.

Videó és fotók készültek a rejtélyes kínai szellemfaluról

Szinte teljesen felépültek, mégis bő egy évtizede lakatlanok ezek a luxusotthonok, melyek között manapság marhák legelésznek.

2010-ben, az akkor 9 millió lakosú kínai város, Senjang mellett nagy dérrel-dúrral jelentette be a Greenland Group nevű ingatlanvállalat új projektjét, melynek keretében 260, európai stílusú luxusvillát húztak fel egy óriási lakóparkban. A State Guest Mansions látszólag szerencsés csillagzat alatt született terv volt, hiszen az építőipar virágzott, és ha azt nézzük, hogy mára több mint 20 millióan laknak a városban, gondolhatnánk azt is, milyen bölcs ötlet volt ez annak idején.

A folyamat azonban előbb csak lelassult, majd teljesen le is állt. A villák java része elkészült, lakót azonban nemigen érdemes keresni. Gyakorlatilag egy szellemfalu született így, itt-ott felbukkanó földművesekkel, akik az épületek közti földdarabokon növényeket termesztenek, illetve állataikat legeltetik.

Elhagyatott luxusvillák alkotják ezt a szellemfalut

Az építkezés 2018 óta áll teljes mértékben, hivatalosan azonban azóta sem magyarázták meg, mi történt itt. Egyesek szerint a kínai építőipar bezuhanása is hatással lehetett a terület sorsára, a helyiek azonban inkább úgy vélik, a rendszerszintű korrupció egyik kézzelfogható bizonyítéka és eredménye a szellemfalu. A villákat eredetileg gazdagoknak szánták volna, azonban egyet sem vettek meg közülük.

Elhagyatott luxusvillák alkotják ezt a szellemfalut

A területet nem csupán a gazdák használják egyébként, hanem az elhagyatott helyek felfedezésére szakosodott urbexesek és egyéb tartalomgyártók is.

Forrás: France 24
Kép(ek) forrása: Feature China/Future Publishing via Getty Images