Life Erdős Norbert 2023. 08. 29.

Elképesztő dinólábnyomokra bukkantak Alaszkában

Több tucat lábnyomra bukkantak egy függőleges, 20 emelet magas sziklafalon Alaszkában. A kutatok teljes extázisba kerültek.

Van egy 66 méter magas sziklafal Alaszkában, amelyet “The Colosseum” névre kereszteltek, és dinoszauruszok, köztük egy tirannoszaurusz lábnyomai borítják. Ami pedig még érdekesebbé teszi a dolgot, hogy a sziklafal függőleges, a lábnyomok az oldalán vannak.

A kutatók meg is döbbentek, amikor felfedezték a lenyomatokat, ugyanis olyan, mintha a dinoszauruszok a gravitációval dacolva sétáltak volna a falon, azonban erre van logikis magyarázat.

A Denali Nemzeti Park és Természetvédelmi Területen található sziklafal 70 millió évvel ezelőtt, a késő kréta időszakban, még iszapos üledék volt, amelyet vízlelőhely vehetett körül. Valószínűleg ez magyarázza a sziklafalban található sokféle lábnyomot – köztük különböző nagy testű, növényevő, kacsacsőrű és ragadozó dinoszauruszok fiatal és felnőtt példányainak nyomait, többek között egy tirannoszaurusz lábnyomát is.

Még ezen a képen is remekül láthatóak a mélyedések, amelyek maguk a lábnyomok. Fotó: Patrick Druckenmiller

Még ezen a képen is remekül láthatóak a mélyedések, amelyek maguk a lábnyomok. Fotó: Patrick Druckenmiller

Jóval azután, hogy a dinoszauruszok nyomot hagytak ezen a helyen, a kőzetlemezek mozgásának köszönhetően az üledékes terület felemelkedett és az oldalára dőlt, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy autó motorházteteje meggyűrődik egy balesetben. Ez a tektonikus tevékenység egyébként része volt annak a geológiai folyamatnak, amely a 966 kilométer hosszú Alaszkai-hegységet megalkotta a Denali Nemzeti Park közelében.

Az említett sziklafal mintegy hétórás túrára van a legközelebbi országúttól. Más kutatók korábban már felfedeztek egy sor nyomot a szikla tövében, de nem vették észre a fölöttük magasodó lábnyomok összetett mintázatát.

“Amikor először mentünk ki oda, mi sem láttunk sokat. Egy bizonyos szögben és megfelelő fényben, a lábnyomok tisztán kivehetővé váltak. A pillanat, amikor ezt észrevettük, szinte leírhatatlan. Felrobbantunk a meglepetéstől” – mondta Pat Druckenmiller, az egyik kutató, az alaszkai Fairbanks Egyetem paleontológusa és az Alaszkai Egyetem Északi Múzeumának kurátora.

A mélyedéseket közelebbről megvizsgálva a csapat rájött, hogy a lábnyomok hihetetlenül részletesek. “Gyönyörűek. Láthatjuk a lábujjak formáját és a bőr textúráját is” – folytatta Druckenmiller.

A kutatók azt remélik, hogy ezek a leletek segítenek részletesebb képet adni a 70 millió évvel ezelőtti ökoszisztémáról.

Forrás: livescience.com
Kép(ek) forrása: Getty Images