Life Fehér Patrik 2023. 08. 30.

Milliárdosok játékszere ez a hatalmas robot

A gyerekkori élmények felidézésére játszik rá az ARCHAX nevű óriásrobot, mely egy hatalmas játékszer, melyet a legtehetősebbeknek épít egy cég.

Gyerekként számos robotos filmmel, mesével találkozhattunk a tévében illetve képregények formájában. Ez különösen igaz a japánokra, ahol a Transformersek legfeljebb csak a második vonalba férnek oda, ugyanis ott van nekik a több mint 40 éve futó Gundam-franchise, középpontjában egy óriási robottal.

A mai napig népszerű vonalat lovagolta meg a Tsubame Industries nevű cég, amikor megépítették ARCHAX nevű robotjukat. Ez egy 4,5 méter magas, nagyjából 3,5 tonnát nyomó szerkezet, melybe beszállhat tulajdonosa, és belülről irányíthatja azt. Hasonló szerkezeteket láttunk már korábban, melyeket munkavégzésre lehet használni, de látva az adatokat, a masina első számú célja a szórakoztatás lehet, komoly feladatokat nem lehet majd a segítségével elvégezni.

Mechanikus karjai és öt mozgatható ujja segítségével ugyan meg lehet fogni dolgokat, de terhelhetősége csak 15 kg, tehát komolyabb tömegek emelésére nem képes a gép. Tud majd viszont 10 km/órás sebességgel haladni vezetés üzemmódban, akár 30 fokban előre is tud dőlni, mindezt pedig folyamatosan figyelemmel követheti vezetője a 26 fedélzeti kamera segítségével a cockpitból.

A két joystick, pedálok és érintőképernyő segítségével vezérelhető vas- és alumíniumvázas, karbonszálas műanyaggal borított robot tényleg nem sokkal több, mint egy játék, melyet bevallottan milliárdosoknak terveztek. A hivatalos bemutatóra novemberig kell várni, a piacon pedig egy év múlva jelenhet meg a 400 millió jenbe (955 millió forintba) kerülő gép, melyben kis túlzással akár úgy is érezhetik magukat, mintha a Tűzgyűrű c. film jaeger-robotjába ültek volna be.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: YouTube/Tsubame Industries