Life Kovács Miklós 2023. 08. 30.

Súlyos milliókat ért az ősi Apple számítógép

Ma már kultikus tárgy minden Apple-1-es számítógép, állapottól függetlenül vagyonokat érnek, de egy aláírt, működőképes példány az igazán nagy fogás.

Az Apple-1 volt az első személyi számítógép, amelyet Steve Jobs és Steve Wozniak tervezett, épített, és dobott piacra az 1970-es években. Valódi kézműves termék volt, a készülékből mindössze 200 példányt gyártottak, és a nyolcvanas években még nevetséges összegért cseréltek gazdát a megszállott rajongók körében.

Akkor még kevesen sejtették, hogy az Apple lesz a világ egyik legnagyobb elektronikai cége, és az ilyen ereklyék milliókat érnek majd. A kevés megmaradt működőképes példányok egyikét csütörtökön 79 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el egy meg nem nevezett vevőnek a bostoni székhelyű RR Auction árverésén.

fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Az évekig tartó használatot követően azt az Apple-1-et 2017-ben elvitték a Bryant University egyik rendezvényére, ahol Wozniak  személyesen dedikálta. Tavaly egy szakértő restaurátor teljesen felújította a gépet, így az újra működőképes készüléket még komolyabb ársávban lehetett licitre küldeni. 

Az árverésen már tárgyakért is szórták a milliókat a gyűjtők, egy eredeti, Jobs által írt, kézzel írott reklámszöveg az Apple-1 számítógépről majdnem 176 000 dollárért kelt el ugyanezen az aukción – írja az RR.

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Justin Sullivan/Getty Images, nyitókép: Peter Macdiarmid/Getty Images)