Life Fehér Patrik 2023. 09. 01.

Tengervízből készül sör a luxushajó fedélzetén

Nincs elképzelhetetlen a legmodernebb, csúcskategóriás tengerjáró hajókon, az egyiken például helyben készítik a sört, melyet a vendégek fogyaszthatnak. Mindezt a saját szememmel láttam.

A legnagyobb tenger- és óceánjárók újradefiniálják az ember hajókról alkotott elképzeléseit, ha már közelről láttak ilyet, vagy a fedélzetükre léptek. Nekem nemrég utóbbihoz volt szerencsém, egy hetet tölthettem ugyanis a világ egyik legismertebb hajótársasága, az MSC Cruises flottájának legnagyobb hajóján, az MSC World Europán.

A több mint 219 ezer tonnás, 333 méter hosszú, 77 méter magas, telt ház esetén 6762 vendéggel és 2138 fős személyzettel utazó óriáson annyi izgalmas és érdekes dologgal találkozhat az ember, hogy majdnem egy hét is kevés volt minden felfedezésére. Rengeteg élmény ért a luxus-tengerjárón, ezekből mutatok egy apróságot.

Az MSC World Europa a helyenként 50 méteres magasságot is elérő máltai városfal mellett (Kép: Fehér Patrik)

Az MSC World Europa a helyenként 50 méteres magasságot is elérő máltai városfal mellett (Kép: Fehér Patrik)

Az alig egy éve vízre bocsátott MSC World Europa fedélzetén működik egy sörfőzde, az Oceanic Craft Brewery, melyet egy olasz cég, a Birra Baladin üzemeltet. Alapvetően mikrosörfőzdéről van szó, a tartályokban erjedő sör önmagában nem tudná kiszolgálni a hajó utasainak alkoholigényét, azonban az mindenképpen különleges, hogy van egy saját sörgyára a Földközi-tenger közepén úszó kisvárossá váló hajónak.

Teo Musso, a Birra Baladin vezetője (Kép: Anthony Devlin/Getty Images for MSC Cruises)

Teo Musso, a Birra Baladin vezetője (Kép: Anthony Devlin/Getty Images for MSC Cruises)

A tartályokban három különböző receptúrájú sör készül,

sótalanított tengervíz felhasználásával.

Ezekben a tartályokban készül a sör (Kép: Fehér Patrik)

Ezekben a tartályokban készül a sör (Kép: Fehér Patrik)

A tartályok esti megvilágításban (Kép: Fehér Patrik)

A tartályok esti megvilágításban (Kép: Fehér Patrik)

Több ablakon át is belátni a főzde munkaterületére (Kép: Fehér Patrik)

Több ablakon át is belátni a főzde munkaterületére (Kép: Fehér Patrik)

Közülük az egyik egy pilseni, a másik egy keserűbb bitter, a harmadik pedig egy búzasör, és mindhármat csak csapolva kínálják a hajó különböző pontjain megtalálható italpultokban, illetve a főzde melletti angol stílusú kocsmában.

Kép: Anthony Devlin/Getty Images for MSC Cruises

Kép: Anthony Devlin/Getty Images for MSC Cruises

Mindig is szerettem kísérletezni és kreatív lenni a söreimmel. Az MSC Cruises-szal való együttműködés egy ajándék: egy lehetőség, hogy három új sört hozzunk létre, mindezt a lehető legromantikusabb módon: a tengeren

– mesélte Teo Musso, a Birra Baladin vezetője.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Anthony Devlin/Getty Images for MSC Cruises