Life Fehér Patrik 2023. 09. 02.

Itt vannak az átigazolási szezon legdrágább focistái

Véget ért a nyári átigazolási szezon az európai bajnokságokban, mutatjuk, mely játékosokért mozgatták meg a csapatok a legtöbb pénzt.

Az idei nyári focis átigazolási időszak a valaha volt egyik legintenzívebb transzferidőszaka volt, köszönhetően annak, hogy belépett a piacra Szaúd-Arábia, és porszívóként szívta fel a jobbnál jobb játékosokat az európai topcsapatoktól. Mindezt azonban legtöbbször úgy tették, hogy a lejáró szerződésű futballistákat környékezték meg, szinte visszautasíthatatlan ajánlatot téve nekik. (Lionel Messi is párizsi szerződése lejárta után költözött Miamiba.)

Ennek köszönhető, hogy ha megnézzük az idei nyár legdrágább transzfereit, a legjobb ötben nem találkozunk szaúdi aktivitással, de a top 10-be is csak egy focista került, aki a közel-keleti országba helyezte át a székhelyét.

Magyar szempontból is izgalmas hónapokon vagyunk túl, két játékos is az angol Premier League-be került: Kerkez Milos az AFC Bournemouth játékosa lett, míg Szoboszlai Dominik Liverpoolban rúgja a bőrt.

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos (Kép: Robin Jones - AFC Bournemouth/AFC Bournemouth via Getty Images)

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos (Kép: Robin Jones – AFC Bournemouth/AFC Bournemouth via Getty Images)

Maradjunk is utóbbinál, ugyanis a Transfermarkt adatai szerint ő volt a nyár 10. legdrágább játékosa a maga 70 millió eurós (26,8 milliárd forintos) vételárával. A 22 éves támadó középpályás piaci értéke jelen állás szerint kisebb, mint az az összeg, amit az RB Leipzig kapott érte, azonban a hozzáértők egybehangzó véleménye szerint nagyon is esélyes, hogy egy nap százmilliós nagyságrendű lesz Szoboszlai piaci értéke.

Haladjunk előre a listán:
9. Kai Havertz (Chelsea-ből az Arsenalba igazolt 75 millió euróért)
8. Rasmus Højlund (Atalantából a Manchester Unitedbe igazolt 75 millió euróért)
7. Neymar (Paris Saint-Germainból az al-Hilalba igazolt 90 millió euróért) – a legdrágább tízes egyetlen szaúdi érintettségű igazolása. Sajtóhírek szerint a kivásárlási áránál jóval többet kereshet, évente 300 millió eurót is zsebre tehet majd új szerződésének köszönhetően.
6. Josko Gvardiol (RB Leipzigből a Manchester Citybe igazolt 90 millió euróért)

A lista ötödik helyezettje Randal Kolo Muani: az Eintracht Frankfurtból érkezett a Paris Saint-Germainhoz a 24 éves támadó. Piaci értéke 80 millió euró, a párizsiak 95-öt fizettek érte (Kép: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images)

A lista ötödik helyezettje Randal Kolo Muani: az Eintracht Frankfurtból érkezett a Paris Saint-Germainhoz a 24 éves támadó. Piaci értéke 80 millió euró, a párizsiak 95-öt fizettek érte (Kép: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images)

Megannyi, a Tottenhamnél eltöltött sikertelen év után a Bayern München megvette Harry Kane-t. Kerek 100 millió eurót adtak a 30 éves csatárért, a piac 90 millióra taksálja értékét (Kép: Christina Pahnke - sampics/Corbis via Getty Images)

Megannyi, a Tottenhamnél eltöltött sikertelen év után a Bayern München megvette Harry Kane-t. Kerek 100 millió eurót adtak a 30 éves csatárért, a piac 90 millióra taksálja értékét (Kép: Christina Pahnke – sampics/Corbis via Getty Images)

A top 5 egyetlen "megérős" transzferét a Real Madrid bonyolította Jude Bellingham révén: a 20 éves középpályásért 103 millió eurót fizettek a Borussia Dortmundnak, miközben piaci értéke jelenleg 120 millió euró (Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

A top 5 egyetlen “megérős” transzferét a Real Madrid bonyolította Jude Bellingham révén: a 20 éves középpályásért 103 millió eurót fizettek a Borussia Dortmundnak, miközben piaci értéke jelenleg 120 millió euró (Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

Épphogy lecsúszott az elsőségről a Brightontól a Chelsea-hez igazoló Moisés Caicedo: a fővárosiak 116 millió eurót adtak az ecuadori játékosért - piaci értéke "csak" 75 millió euró (Kép: Nigel French/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)

Épphogy lecsúszott az elsőségről a Brightontól a Chelsea-hez igazoló Moisés Caicedo: a fővárosiak 116 millió eurót adtak az ecuadori játékosért – piaci értéke “csak” 75 millió euró (Kép: Nigel French/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)

Az idei nyári transzferrekord 116,6 millió euró volt: ennyit fizetett az Arsenal Delcan Rice játékjogáért a West Hamnek. A 24 éves védekező középpályás piaci értéke 90 millió euró (Kép: Julian Finney/Getty Images)

Az idei nyári transzferrekord 116,6 millió euró volt: ennyit fizetett az Arsenal Delcan Rice játékjogáért a West Hamnek. A 24 éves védekező középpályás piaci értéke 90 millió euró (Kép: Julian Finney/Getty Images)

Érdemes még figyelni a piacot

Az átigazolási piacok “nyitvatartása” nem egységes: az európai topligák az elmúlt szezonokban már viszonylag jól összehangolták a transzferidőszakokat, legfeljebb 1-2 óra különbség van a zárások között. A szaúd-arábiai csapatoknak azonban szeptember 20-ig még szabad a vásár, azaz simán bepróbálkozhatnak még zsírosabb ajánlatokkal néhány futballsztárnál.

Forrás: Transfermarkt
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Joe Prior/Visionhaus via Getty Images