Life Fehér Patrik 2023. 09. 04.

Repülővel járt be az egyetemre, mert így volt olcsóbb

Annyira drága lett volna a diák számára az albérlet, hogy még a repülős ingázás is olcsóbbnak bizonyult. Így is járt be óráira.

A Los Angelesben élő Bill Zhou tavaly elvégezte a Kaliforniai Egyetem egyéves közlekedésmérnöki képzését Berkeley-ben. Mindezt úgy tette, hogy nem költözött San Franciscóba vagy környékére, hogy közel legyen az iskolához, hanem inkább az ingázást választotta. Mindezt azért tette, mert a környék óriási albérletárait nem szerette volna kifizetni.

Az Egyesült Államokban azonban mást jelent az ingázás, mint nálunk. Ott akár egy nagyvároson belül is órákat eltölthet az ember a forgalomban, mire A-ból B-be eljut, nem beszélve jelen esetben a Los Angeles-Berkeley távolságról, ami kocsival jó esetben hat óra. Emberünk nem is ezt a módszert választotta:

heti háromszor repülőre ült, így járt be a suliba.

“Volt egy vad ötletem, hogy Los Angelesben éljek, de repülővel ingázzak a suliba, hogy elkerüljem a drága bérleti díjakat. Tudtam, hogy a képzés után visszatérnék LA-be, mert élvezem a munkám és a cégemnél akarok maradni. A [Kaliforniai]-öböl környéki rész hihetetlenül drága, nem éreztem indokoltnak, hogy ennyit költsek rá. A Los Angeles-i albérletem remek áron van: ha itt hagynám, fel kell mondanom a szerződésem és nem tudnék még egyszer ilyen áron lakást találni” – fogalmazott a férfi.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Berkeley Engineering (@berkeley_engineering) által megosztott bejegyzés

Zhou egyéves tanulmányai során 238-szor repült, mindez 2413,14 dollárjába (855 ezer forintjába) került – azaz egy repjegyért átlagosan mindössze 3600 forintot fizetett. Az alacsony árakhoz három dolog kellett: először is jó előre lefoglalta szinte az összes útját az egyetemre és vissza. Emellett nemigen vitt magával feladott poggyászt, a suliba úgy sem kell túl sok cucc, ezek mellett pedig korábbi repülőútjaiból összegyűjtött pontjaiból is költött, hogy lejjebb vigye az árakat. “Az augusztusi hónapon kívül minden repülésem utazási szezonon kívüli volt, szóval a jegyek sokkal olcsóbbak voltak” – tette hozzá.

Persze az ingázás így is fárasztó lehetett: beletelt 4,5-5 órába az út ajtótól ajtóig, azaz nem sokkal volt rövidebb, mintha végig kocsival ment volna, de legalább nem ő vezetett, ezzel nem fárasztotta magát. “Számomra ez nem egy gyötrelmes ingázás volt, inkább egy kisebb túra minden alkalommal az osztályig” – mondta Zhou.

Forrás: Business Insider, Unilad
Kép(ek) forrása: Mario Tama/Getty Images