Life Fehér Patrik 2023. 09. 05.

Korlátozzák a turisták számát a magyarok által is kedvelt helyen

Ezt a nyarat még korlátozás nélkül végigcsinálták, szeptember elejétől azonban szigorúan korlátozzák majd, hányan tekinthetik meg naponta az ókorból származó épületmaradványokat.

Napjainkban a világ legtöbb pontján gondot jelent a túlturizmus: különösen a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások feloldását követően terjedt el a korábbinál is jobban a jelenség, melyet minden népszerűbb úti cél megszenved. Egyfelől a helyiek sem bírják a látogatók sokasága jelentette terhelést, másrészt maga a turistalátványosság sem.

Az Athén felett magasodó Akropolisszal is ez a helyzet: a görög kulturális miniszter, Lina Mendoni egy rádióinterjúban elmondta, jelenleg csúcsidőszakban napi 23 ezer ember látogatja meg az ókori épületcsoportot. Ezt a számot a politikus hatalmasnak nevezte.

Léptek is a helyszín megőrzése érdekében:

szeptember 4-étől kezdve naponta legfeljebb 20 ezer főt engednek be az Akropolisz területére.

Mindezt egy online rendszer segítségével figyelik. Ennek része az is, hogy óránkénti csoportbontást is bevezetnek, azaz a húszezer ember nem egy időben liheg egymás nyakába a görög főváros felett. Mendoni elmondása szerint eddig ez is problémát jelentett, ugyanis hiába van este 8-ig nyitva a látványosság, a látogatók többsége a reggeli órákban érkezett eddig a helyszínre.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A mostani bevezetés egyelőre csak egy próbaidőszak: a főszezon végeztével leginkább csak a rendszerek tesztelése zajlik, aligha lesz olyan nap, amikor valóban túllépné a húszezret az Akropoliszhoz érkezők száma. A terv az, hogy 2024 áprilisára minden probléma nélkül álljon készen a rendszer, melynek segítségével szeretnék megőrizni a következő generációknak is a magyarok körében is népszerű látnivalónak számító 2500 éves emlékművet, mely világörökségi helyszín is.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Milos Bicanski/Getty Images